Tue. Jan 19, 2021
ћирилица /latinica

Preminuo Božidar Avlijaš

Književnik i ekonomista Božidar Avlijaš preminuo je od posljedica zaraze virusom korona.

Avlijaš je bio prvi predsjednik “Srpskog intelektualnog foruma” Srpsko Sarajevo i glavni urednik lista Glas srpskog intelektualca.

Autor je zbirke pjesama “Sjeme zvijezda” i knjige “Ekonomija – znanje, investicije, profit, stabilnost”.

Avlijaš je rođen 7. januara 1927. godine u Vojkovićima, u opštini Istočna Ilidža.

Radnu karijeru je započeo nakon demobilizacije iz JNA krajem 1947. godine, prvo kao knjigovođa Zemljoradničke zadruge Kotorac, a zatim kao finansijski revizor Sreskog zadružnog saveza Sarajevo, istraživač u Zavodu za trgovinu BiH, savjetnik za sistem cijena Republičkog zavoda za cijene, savjetnik u Republičkom sekretarijatu za finansije BiH, savjetnik u Izvršnom vijeću BiH, savjetnik u Privrednoj komori BiH, savjetnik u Savjetu Saveza sindikata BiH i najzad kao direktor Sektora za planiranje razvoja i ekonomski sistem u Poslovnom sistemu UNIS Sarajevo.

Uz rad je u Sarajevu završio nižu gimnaziju, srednju ekonomsku školu i ekonomski fakultet.

Početkom 1988. godine odbranio je doktorsku disertaciju o temi “Udruživanje /koncentracija/ rada i sredstava /kapitala/ kao faktor efikasnijeg privređivanja poslovno povezanih preduzeća”.

U toku radne karijere, prije rata u BiH napisao je 16 stručno-naučnih knjiga iz oblasti privrednog sistema i razvojne politike, organizovanja i funkcionisanja preduzeća, udruživanja rada i sredstava radi sticanja i raspodjele zajedničkog prihoda…

Dobitnik je nekoliko visokih društvenih priznanja i plaketa, prije i nakon završetka rata u BiH.

Filter 2019