Sun. Jan 24, 2021
ћирилица /latinica

Predsjednik “Noćnih vukova”: Sramota

Izvor: B92

Od kako je otkriveno da je Milorad Dodik ruskom šefu diplomatije poklonio ukradenu ikonu iz Ukrajine ne prestaju nagađanja kako je ikona stigla do Lavrova.

Jedna od teza medija iz regiona je i da su ukradenu, 300 godina staru ukrajinsku ikonu, srpskom članu Predsjedništva BiH dali “Noćni vukovi”, velika i organizovana grupa bajkera bliska Putinu.

Tim povodom za Sputnjik je govorio Saša Savić, koji je rekao da je zaista u ime vođe moto-kluba Aleksandra Zaldostanova tadašnjem predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku poklonio dvije ikone, ali, kako kaže, ni jedna od njih nije ona koja je poklonjena ruskom ministru inostranih poslova.

“Mi smo gospodinu Dodiku 28. juna 2017. godine na slavi Vojske Republike Srpske, poklonili u ime našeg predsjednika Hirurga dvije ikone. Nijedna od njih nije ikona koja je izazvala buru u javnosti. To dokazuju i fotografije”, objašnjava Savić.

“Smatram da je krajnje bezobrazno i maliciozno da nas predstavljaju kao radikalne ekstremiste, ratne huškače i profitere ili lopove. To nije naša ideologija. Kako čuvamo naše svetinje, tako štitimo i poštujemo tuđe. I džamije i sinagoge ili bilo koje druge. A sad nas, tragajući za senzacijama, optužuju za pljačku svetih relikvija. Pokušavaju na svaki način da ocrne sve i svakoga ko ime veze sa Rusijom, pa su i ovo našli da izmisle. Sramota!”, rekao je predstavnik “Noćnih vukova” za Sputnjik.

Milorad Dodik je Sergeju Lavrovu prilikom zvanične posjete šefa ruske diplomatije prošle sedmice poklonio ikonu iz 18. vijeka, ali se odmah oglasila ukrajinska ambasada u Bosni i Hercegovini, koja tvrdi da se radi o ukradenoj ikoni iz Luganska.

“Ikona će biti vraćena darodavcu radi daljeg razjašnjenja njene istorije preko Interpola”, oglasilo se i Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Filter 2019