Sun. Jan 24, 2021
ћирилица /latinica

Prvi rezultati izbora u Mostaru

Izvor: RTRS

Na lokalnim izborima u Mostaru, prema prvim preliminarnim rezultatima, najviše glasova u Gradskoj izbornoj jedinici osvojio je HDZ BiH – 6.310, druga je Koalicija za Mostar sa 3.820, dok je Koalicija zajedničke srpske liste “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar” na petom mjestu sa 522 glasa, objavila je Centralna izborna komisija BiH.

Treća je Hrvatska republikanska stranka sa 1.056 glasova, a četvrti je BH blok koji je osvojio 902 glasa.

Poslije Koalicije srpske liste, na šestom mjestu je HDZ 1990. sa 350 glasova, zatim Platforma za progres koja je dobila 305 glasova, Nezavisna lista “Pravo na grad” dobila je 226, “Mostar moj dom” 166 i “Lijevo krilo” 155 glasova.

Riječ je o rezultatima za Gradsku izbornu jedinicu po političkim subjektima u kojoj se bira 13 vijećnika od ukupno 35.

Prve preliminarne rezultate za izbore u Mostaru pročitao je predsjednik CIK-a Željko Bakalar na konferenciji za novinare.

Iz CIK-a su naveli da će ujutro u 9.00 časova na njihovoj internet stranici biti objavljeni prvi preliminarni rezultati.

U CIK-u su izrazili zadovoljstvo odzivom birača budući da je izlaznost bila 55 odsto i da su izbori održani u vrijeme pandemije, a zadovoljni su i kako je protekao izborni dan.

U Mostaru su danas, poslije 12 godina, održani lokalni izbori za Gradsko vijeće.

Čović: Imaćemo 40 odsto mandata, gradonačelnik Kordić

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je ova stranka imati bar 40 odsto mandata u novom Gradskom vijeću i da je uvjeren da će gradonačelnik Mostara biti njihov kandidat Mario Kordić.

– Duboko sam uvjeren da će Kordić biti gradonačelnik Mostara. Možemo reći da je HDZ s više od 20.000 glasova stranka koja je dobila dvostruko više mandata što je bio naš cilj, sa 14 – 15 mandata vjerujem da ćemo naći partnere – rekao je Čović na konferenciji za novinare.

Čović je istakao da nikome neće zatvarati vrata, te da će Gradsko vijeće u budućem sazivu biti otvoreno i za legitimne predstavnike srpskog naroda, kao i da je dobrodošao ko god želi evropski Mostar.

Lider HDZ-a je rekao i kako nema povjerenje u Centralnu izbornu komisiju /CIK/, ali da sada nije vrijeme da o tome priča, prenijeli su federalni mediji.

Milivojević: Srbi konačno imaju legitimnog predstavnika

Velibor Milivojević, predstavnik liste “Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar” izjavio je da Srbi konačno imaju svog legitimnog predstavnika u Mostaru.

Milivojević je rekao da će se boriti za prava Srba koji, kako je dodao, do sada nisu bili konstitutivni u Mostaru.

On je poručio da je lista već od sutra spremna na razgovore sa svim strankama.

– Možemo reći da će već od sutra imati pravu političku riječ koja će oslikati sve ono što je potreba srpske zajednice. Siguran sam da ćemo od sutra krenuti da se borimo za konstitutivnost, za ravnopravnost, za pristup budžetima, radnim mjestima – rekao je Milivojević.

Milivojević je poručio da će kroz miroljubivu politiku tolerancije biti zaštitnici svih onih koji na bilo koji način u Mostaru budu oštećeni ili ne budu u ravnopravnom položaju sa svima ostalima.

Filter 2019