Tue. Jan 26, 2021
ћирилица /latinica

“Pokazao nepoštovanje institucija BiH” Komšić i Džaferović o razlozima odbijanja sastanka s Lavrovom

Izvor: Srpska Info

Dva člana predsjedništva BiH, hrvatski Željko Komšić i bošnjački Šefik Džaferović, odobili su se sastati s ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom u Predsjedništvu BiH. Lavrov se sastao samo sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Komšić je rekao da su razlozi odbijanja sastanka posljednji potezi ministra Lavrova. Kao razloge je naveo činjenicu da nije bila istaknuta zastava BiH tokom sinoćnjeg sastanka Lavrova s Dodikom, kao i činjenicu da je Lavrov pozdravio rezoluciju Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti BiH, prenosi Avaz.

On je naglasio da su svi potezi Lavrova isplanirani.

– Svima je jasno da je Lavrov, kao ministar inostranih poslova Rusije, među prva tri svjetska diplomata, čovjek s tolikim iskustvom i znanjem… On je neko čiji su potezi do kraja isplanirani. To su poruke ne lične, nego zemlje koju zastupa i predstavlja. Nedostatak zastave na sastanku s Dodikom nije greška protokola. To doživljavamo kao nipodaštavanje i negiranja institucija zemlje u koju je došao u posjetu – rekao je Komšić.

Iste razloge naveo je i Džaferović.

– Želimo da na ovaj način očuvamo dostojanstvo i ponos svoje domovine. BiH za razliku od Rusije nije svjetska sila, ali je značajna. Ruska Federacija poštuje Dejton, suverenitet i integritet BiH, ali izjave koje su juče date na pres konferenciji u izjavama Lavrova, govore nam nešto drugačije. Poštovati Dejton znači poštovati i državu BiH, njen kontinuitet, njenu zastavu i grb. To juče nije ispoštovano – naglasio je Đaferović.

Visoki predstavnik je potreban BiH, on je dio Dejtonskog sporazuma, rekao je Džaferović, dodajući da BiH ne odustaje od NATO puta.

– Sve je ovo na neki način osporavano. Kazano je da se poštuje rezolucija NSRS. Izgradnja BiH kao multietničke države, poštivanje ravnopravnosti svih građana BiH. To je cilj naše zemlje. Odluke se ne mogu mijenjati. Juče je to na konferenciji za medije na neki način negtirano. Ideja je bila da Komšić i ja odemo na sastanak i sve kažemo, ali smo procijenili da je ovo veća poruka. Ovo je poruka svim našim prijateljima iz Evrope, partnerima za članstvo u NATO. Mi smo ponosni i odlučni ljudi – rekao je Džaferović.

Filter 2019