Thu. Jan 28, 2021
ћирилица /latinica

Odličan odziv dobrovoljnih davalaca krvi u Palama

Autor: FILTER/ M.K, V.Č

Više od 50 dobrovoljnih davalaca krvi prijavilo se na današnju akciju koju je organizovao Crveni krst Pale.

Momčilo Brčkalo krv je darovao 16 puta.

„Krv sam počeo darivati još kao momak, nekada u „Famosu“ zbog slobodnih dana. Kasnije je to postala humana namjena. Osjećam zadovoljstvo ali i čast što mogu pomoći nekome. Apelujem na sve, posebno omladinu, koji se osjećaju zdravim i sposobnim da daruju krv“, kaže Momčilo.

Milada Poljaković danas je prvi put  darovala krv. Kaže da je koleginica, koja je dugogodišnji dobrovoljni davalac, podstakla na to da se i ona pridruži grupi humanista.

„Osjećaj je divan i preporučila bih svima koji su u mogućnosti da daju krv“, rekla nam je Milada.

Jelena Petrović, sekretar Crvenog krsta Pale podsjetila je da je ovo treća akcija ove godine.

„Osim organizovanih akcija, svakih par dana imamo apele iz bolnice kada članovi porodica daruju krv, tako da godišnje oko 220 doza Crveni krst Pale obezbijedi za transfuziju”.

Svaka akcija je dragocjena, kažu iz Službe transfuziologije Bolnice „Srbija“. Krv je uvijek potrebna, posebno u trenutnim okolnostima.

“Krv će pomoći pacijentima u Bolnici „Srbija“, ali i drugim pacijentima u Republici Srpskoj. Drastično je smanjen broj davalaca koji dolaze u
našu službu i daju krv. Upravo zato često organizujemo akcije.
Hvala Crvenom krstu Pale koji inače najmanje dva puta godišnje organizuje akcije. Hvala svim davaocima koji prepoznaju težinu situacije“, navela je Jelena Stojanović Lukić, šef Službe transfuziologije Bolnice „Srbija“.

Zadovoljni brojem prijavljenih, iz Bolnice „Srbija“ pozivaju građane da humanost pokažu i krajem decembra.

Dolazi januar, mjesec u kome se dešava najviše nezgoda. Uz to, početkom godine u Istočnom Sarajevu boravi veliki broj turista pa je i potreba za zalihama krvi mnogo veća.

Filter 2019