Mon. Jan 25, 2021
ћирилица /latinica

Na proljeće počinje izgradnja auto-puta Beograd – Sarajevo

Izvor: Srna

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović izjavio je da na proljeće počinje izgradnja auto-puta Sarajevo-Beograd.

Prema njegovim riječima, kada su u pitanju dionice koje spajaju Beograd, Tuzlu i Sarajevo postoji problem koji je u vezi sa uređenjem BiH i načinom njenog funkcionisanja.

– Ovo je auto-put koji ide od Kuzmina, preko Rače, Bijeljine, Brčkog, a onda imamo problem spajanja sa Tuzlom i Sarajevom -rekao je Mitrović, precizirajući da je trasa koja ide od Rače preko Bijeljine, Brčkog i prema Vukosavlju u dobroj realizaciji i da na proljeće počinje izgradnja puta od Rače ka Bijeljini.

Govoreći o dionicama puta prema Tuzli i Sarajevu, Mitrović podsjeća da postoje različite ideje – da se od Tuzle radi auto-put ili brza cesta prema Brčkom koja bi spojila Tuzlu sa auto-putem Sarajevo-Beograd, a druga je varijanta da put ide od Tuzle prema Žepču.

– Što se tiče drugog dijela, od Sarajeva prema Vardištu, djelimično je ta trasa definisana, ali ipak nije dovoljno urađeno. Problem su sredstva i samo definisanje trase – rekao je Mitrović za “Dnevni avaz”.

On ističe da u ovom trenutku ne postoji inicijativa Federacije BiH u vezi sa izgradnjom auto-puta od Sarajeva prema Vardištu.

– Postoji zastoj, u ovom trenutku sigurno u radovima prednjači Republika Srpska – zaključio je Mitrović.

Filter 2019