Sun. Jan 24, 2021
ћирилица /latinica

Lavrov: Rusija podržava Dejton, visoki predstavnik mora da ode

Izvor: RTRS

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da Rusku Federaciju i Republiku Srpsku vežu bliske i dobre veze, te da se Rusija zalaže za saradnju sa narodima u BiH.

Lavrov je rekao da Rusija podržava principe Dejtonskog sporazuma i poziva sve da poštuju ovaj sporazum.

On je jasno poručio da svaki pokušaj rušenja Dejtonskog sporazuma može izazvati najozbiljnije rizike i posljedice.

– Temeljni principi zahtijevaju da svi problemi u BiH budu riješeni unutrašnjim političkim dijalogom, bez stranog miješanja – istakao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je rekao da je sazrelo pitanje o zatvaranju Kancelarije viskog predstavnika jer BiH nije potreban međunarodni protektorat u vidu viskog predstavnika.

On je istakao da je primljena na znanje odluka Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, te da Rusija smatra da je ova odluka ispravna.

Lavrov je istakao da je Rusija spremna za nastavak saradnje sa Srpskom i BiH u borbi protiv pandemije virusa korona, uključujući i aspekt koji se odnosi na nabavku ruske vakcine.

Dodik i Lavrov o Dejtonu: Nema promjene bez saglasnosti svih

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim razgovarano o Dejtonskom sporazumu koji nije napravljen da bude promijenjen i ukinut bez saglasnosti svih strana u BiH – dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

– Mi smo dugo godina izražavali protivljenje međunarodnom intervencionizmu viskog predstavnika i zato tražimo danas da Kancelarija visokog predstavnika i on sam budu ukinuti – rekao je Dodik.

Dodik kaže da su tzv. Bonska ovlašćenja prevara i podvala i da PIK nije mogao bilo kome da da takva ovlašćenja. On je istakao da svi zakoni koje je nametnuo visoki predstavnik moraju da budu ukinuti.

Dodik je istakao da je na današnjem sastanku razgovarano o dobrim odnosima Republike Srpske i Rusije, te da je konstatovano da nema otvorenih pitanja. Dodao je da Srpska i Rusija imaju veoma dobru ekonomsku saradnju koja se realizuje kroz niz projekata.

On je naglasio da je čast što je Lavrov došao u Srpsku na godišnjicu potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Zahvalio je Rusiji na ulozi u kreiranju i dolasku do sporazuma, a posebno za podršku njegovoj implementaciji.

– Ta podrška je bila veoma važna i dovela je do toga da zaista znamo da u svijetu postoje oni koji su spremni da se drže potpisanog sporazuma – istakao je on.

Dodik je ponovio da Republika Srpska ne želi i ne prihvata članstvo u NATO.

Poručio je da se Srpska neće pridružiti sankcijama protiv Rusije, istakavši da Republika Srpska nije tražila nikakvu podršku za secesiju, za šta neki pokušavaju da je optuže.

Filter 2019