Sun. Jan 24, 2021
ћирилица /latinica

Kućni test za koronu – prilika za bogaćenje apotekara!?

Izvor: FILTER/O.B

U četvrtak se u Srbiji pojavio „novi“ test na korona virus za kućnu upotrebu. Ova informacija izazvala je veliku pažnju javnosti i građani su okupirali apoteke u Srbiji, ali i u Republici Srpskoj.

Test je predstavljen kao „zamjena za PCR“ koja se jednostavno i sigurno koristi u kućnim uslovima. Da li je to baš tako?

Nakon uvida u „nove“ testove postalo je jasno da ovi testovi i nisu novi. U upotrebi su od jula mjeseca u većini država. Koriste se u privatnim zdravstvenim ustanovama za testiranje prisustva korona virusa u nosu i grlu, kao i trijažni test za prijem u bolnicu „običnih“ pacijenata koji ne pokazuju simptome korona virusa.

U Republici Srpskoj je privatnim laboratorijama zabranjeno da koriste ovaj test. Dozvoljeno je samo serološko testiranje, ispitivanje postojanja antitijela u krvi. U FBiH je dozvoljeno testiranje ovim testom samo onim privatnim laboratorijama koje imaju zaposlenog doktora mikrobiologije.

Problem sa kućnom upotrebom ovih testova je, po upustvu proizvođača, čuvanje (temperatura 2-30℃), na sobnoj temperaturi može pokazivati lažni rezultat. Navedene nuspojave upotrebe testa su: može uzrokovati kožne reakcije, ozbiljne iritacije oka, oštetiti nosnu floru na duži period.  Drugi  problem je očitavanje rezultata koje može nastati kada ga koristi nestručna osoba. I najvažnija stvar, na svakoj kutiji piše “For professional use only!” (Samo za profesionalnu upotrebu!).

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Srbije oglasila se povodom prodaje ovih testova u apotekama.

Svi testovi namijenjeni za dijagnostiku bolesti „COVID-19“, pa i brzi antigen testovi, koje je registrovala Agencija za lijekove i medicinska sredstva Srbije, su proizvodi sa „CE“ znakom i namijenjeni su isključivo za profesionalnu upotrebu. Njihova bezbjednost, kvalitet i pouzdanost nije potvrđena u slučaju kada se koriste od strane nestručnih lica (npr. „za kućnu upotrebu“). Naime, takvi proizvodi, namijenjeni za samotestiranje, podrazumevaju poseban vid sertifikacije, odnosno dobijanje „CE“ sertifikata za proizvode za samotestiranje. Nijedan od brzih antigen testova, koji je registrovan u Agenciji, ne poseduje „CE“ sertifikat za proizvode za samotestiranje, već ponovo ističemo da su ti proizvodi sa „CE“ znakom, namenjeni isključivo za upotrebu od strane stručnih lica odnosno zdravstvenih profesionalaca.“

Takođe iz Agencije obavještavaju javnost da u Srbiji postoji ukupno 113 registrovanih testova za dijagnostiku bolesti „COVID-19“, od kojih su 22 „brza testa“. Iz Agencije navode da bi testiranje trebalo da vrše isključivo obučeni zdravstveni radnici, i pozivaju građane da se ne testiraju u kućnim uslovima.

„Agencija apeluje na građane da ne koriste ove testove na svoju ruku jer postoje brojni rizici vezano za njihovu nestručnu upotrebu, a takođe i problemi vezani za odlaganje opasnog biološkog otpada. Ponovo insistiramo da se oni koriste samo u okviru odobrenog načina primjene, odnosno od strane stručnih lica – zdravstvenih profesionalaca.“

Nosite maske, držite fizičku distancu, izbjegavajte okupljanja sa više prisutnih lica, a testiranje i brigu o Vašem zdravlju prepustite profesionalcima!

Filter 2019