Tue. Jan 19, 2021
ћирилица /latinica

Kostović: Kriza identiteta bošnjačke strane

Izvor: Srna

Istoričar iz Istočnog Sarajeva Aleksandar Kostović rekao je Srni da se kriza identiteta bošnjačke strane ogleda u stalnom izmišljanju novih “heroja nacije” i da bi, ako se nazivima ulica pokazuje odnos prema prošlosti, trebalo očekivati da današnje političko Sarajevo ubrzanim postupkom nazove ulice po svakom visokom predstavniku u BiH.

Kostović kao razlog identitetske krize ističe to što “nisu načisto sa svojom prošlošću”.

“U isto vrijeme bi da budu jugonostalgičari, ali i da daju imena ulicama po paravojnim formacijama koje su činili zločine nad mladim regrutima JNA. Hoće da njeguju identitet NOB-a i partizanskog pokreta, u kojem ih je procentualno bilo najmanje, ali i da škole nazivaju po saradnicima okupatora. Njeguju vlastiti “identitet”, a slave pobjede osvajačke turske vojske protiv svojih predaka”, pojašnjava Kostović.

On smatra “da političko Sarajevo apsolutno nema potencijal da razumije istorijske procese i događaje i otuda tolika zbunjenost u njihovom tumačenju”, navodeći primjer da slave 1. mart i 25. novembar, iako ta dva datuma poništavaju jedan drugi.

“Uzmimo primjer iz prošlosti koji se malo obrađuje, jer je taj dio istorije bio nepravedno zapostavljen i za vrijeme SFRJ. Naime, 6. novembar 1918. godine je jedan od najznačajnijih datuma u novijoj istoriji BiH. Dan kada je oslobodilačka srpska vojska ušla u Sarajevo i donijela slobodu svim narodima koji su živjeli na ovim prostorima. Tako je i dočekana od svih, a o tome je ostalo dovoljno pisanih tragova. Osim pisanih, tragovi su ostavljeni i kroz imena ulica koja su trebalao da čuvaju uspomenu na taj događaj”, ističe Kostović.

On dodaje da se Ulica Bistrik nekada zvala upravo po 6. novembru.

“Trg podno Bistrika je najbolji pokazatelj odnosa prema prošlosti. Od 1919. godine nosio je ime po Živanu Rankoviću koji je komandovao 14. pukom Timočke divizije, čiji vojnici su prvi ušli u Sarajevo. Taj trg je kasnije ponio naziv po nekom novom oslobođenju – Trg 6. aprila, da bi se 1993. godine nazvao Austrijski trg. Time se šalje poruka da ni 6. novembar niti 6. april nisu bili poželjni događaji”, navodi Kostović.

Prema njegovom mišljenju, osnovni problem je u apsolutnoj krizi identiteta bošnjačke strane.

Filter 2019