Tue. Jan 26, 2021
ћирилица /latinica

Komisije za rješavanje potrošačkih prigovora u svim komunalni preduzećima

Izvor: FILTER/ Srna

U amfiteatru srednje škole “28.juni” Istočno Novo Sarajevo održane su javne konsultacije udruženja potrošača i komunalnih preduzeća u oblasti usluga od opšteg ekonomskog interesa, a tema konsulativnog sastanka je bila formiranje komisija za rješavanje potrošačkih prigovora.

Sastanak su inicirala udruženja potrošača u okviru projekta EU “Doprinos organizacija civilnog društva zaštiti potrošača u skladu sa EU standardima”.

U cilju unapređivanja pružanja usluga građanima od opšteg ekonomskog interesa u svakoj lokalnoj zajednici, Zakon o zaštiti potrošača Republike Srpske jasno je definisao obaveze formiranja komisija za rješavanje prigovora potrošača u svakome preduzeću u čijem sastavu treba da budu i članovi udruženja potrošača, ali i Savjetodavnog tijela pri svakoj lokalnoj samoupravi.

Zadatak komisije je rješavanje sporova koji su od ključnog značaja za rad lokalnih preduzeća koja su od opšteg ekonomskog interesa.

Danijel Malić, rukovodilac projekta “Zaštita potrošača u skladu sa EU standardima” koji realizuje fondacija Lokalne demokratije, Udrženje građana TOPR (Tolerancijom protiv različitosti) i Klub potrošača tuzlanskog kantona u okviru podrške delegacije Evropske Unije u Bosni i Hercegovini, naveo je podatke o broju podnesenih prigovora u prošloj i prvoj polovini ove godine.

“U 2019. godini udruženja za zaštitu potrošača su primila i riješila preko 3 200 prigovora, od čega oko 2 400 su se odnosila na usluge od opšteg ekonomskog interesa, a u prvih šest mjeseci ta brojka je iznosila oko 1 200 prigovora i 853 prigovora koja su se odnosila na usluge od opšteg ekonomskog interesa”,rekao je Malić.

Snježana Rosuljaš , portparol Udruženja građana “Ženski interaktivni ruralni centar” u Istočnom Sarajevu rekla je da su učesnici sastanka predstavnici komunalnih preduzeća i lokalne samouprave sa područja šest gradskih opština, te da je cilj da u svim komunalnim preduzećima budu uspostavljene komisije za rješavanje prigovora potrošača.

“Naš cilj je da se u svim javnim preduzećima (Vodovodu, Toplanama…) uspostave komisije za rješavanje prigovora potrošača što bi olakšalo potrošačima put ka rješavanju njihovih prigovora, gdje bi i udurženja imala svog predstavnika. Takođe, pri lokalnim samoupravama, prema Zakonu o zaštiti potrošača Republike Srpske, obavezno je formiranje savjetodavnog tijela, a tu obavezu su do sad ispunile Opština Istočno Novo Sarajevo i Opština Sokolac, dok stale opštine u gradu Istočno Sarajevo ostaju u obavezi da ih formiraju”.

Ona je dodala da su im se u posljednje vrijeme, zbog redukcija vode javljali građani sa prigovorima o ovom problemu. Navela je da će ta tema biti razmatrana na nekom od narednih sastanaka savjetodavnog tijela opštine Istočno Novo Sarajevo.

“Potrošači mogu da podnesu pisani prigovor vodovodu, a njihova pravna služba, odnosno komisija za rješavanje prigovora je dužna da im odgovori u roku od osam dana. Ukoliko odgovor ne bude pozitivan u rješavanju tog problema, mogu da se obrate nama i onda im mi pomažemo ili posredstvom republičke inspekcije ili ostalih mehanizama da ti problemi budu riješeni na jedinstven način”, navela je Rosuljaševa.

Filter 2019