Sun. Jan 24, 2021
ћирилица /latinica

Istočno Sarajevo i opštine u međunarodnom savezu „Gradonačelnici za mir“

Izvor: FILTER

Veliki broj opština i gradova Republike Srpske, tačnije 24 lokalne zajednice, i dvije opštine iz Federacije Bosne i Hercegovine, Drvar i Glamoč, na inicijativu ambasadora Bosne i Hercegovine u Japanu, dr. Siniše Berjana, postaće od 01. januara naredne godine punopravne članice uglednog međunarodnog Saveza opština i gradova „Gradonačelnici za mir“, osnovanom 1982. godine.

Nove članice „Gradonačelnici za mir“ iz Republike Srpske su: Istočno Sarajevo, Trebinje, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Pale, Trnovo, Istočni Stari Grad, Rogatica, Višegrad, Novo Goražde, Čajniče, Kalinovik, Šekovići, Milići, Lopare, Teslić, Srbac, Laktaši, Jezero, Kozarska Dubica, Petrovo.

Članstvom u ovom Savezu, koji okuplja oko 8.000 opština i gradova iz 165 zemalja svijeta, našim opštinama i gradovima omogućava se povezivanje i saradnja sa lokalnim zajednicama širom svijeta, kao i pristup raznim programima.

Sjedište Saveza nalazi se u japanskom gradu Hirošimi, međunarodnom simbolu mira i nade, gradu na koji je bačena prva atomska bomba krajem Drugog svjetskog rata, 1945. godine, usmrtivši više od 140.000 ljudi. 

Ambasador Berjan, tokom jučerašnjeg sastanka upriličenog u gradskoj upravi Hirošime, grada koji broji 1,2 miliona stanovnika, lično je uručio pristupnice naših opština i gradova g-dinu Kazumi Matsuiju, gradonačelniku Hirošime, koji je ujedno i predsjednik „Gradonačelnika za mir“. Ovom prilikom, ambasador je prenio gradonačelniku Hirošime i poruku načelnika i gradonačelnika novih članica Saveza iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine: „Tragična istorija Hirošime i lekcija stara 75 godina moraju poslužiti kao upozorenje cijelom svijetu da se nuklearno oružje više nikada ne smije koristiti protiv ljudi. Borba protiv nuklearnog oružja mora biti misija svakog čovjeka. Naše opštine i gradovi podržaće Hirošimu u promociji mira i svijeta bez nuklearnog oružja“. 

Generalnom sekretaru Saveza, g-dinu Takašiju Koizumiju, uručen je poklon Turističke organizacije Republike Srpske sa simbolikom turističkih i poljoprivrednih potencijala gradova i opština Republike Srpske. 

Misija „Gradonačelnika za mir“ je da doprinesu postizanju trajnog svjetskog mira. Zalažu se za potpuno ukidanje nuklearnog oružja bliskom solidarnošću među opštinama i gradovima članicama, i nastoje da riješe esencijalna globalna pitanja poput gladi i siromaštva, izbjeglica, kršenja ljudskih prava i degradacije životne sredine.

Filter 2019