Sun. Jan 24, 2021
ћирилица /latinica

Istočna Ilidža: Usvojen Nacrt budžeta, Ćosović napustio sjednicu

Autor: FILTER/M.K

Odbornici Skupštine opštine Istočna Ilidža usvojili su Nacrt budžeta za narednu godinu u iznosu o 8.036.000 KM.

U ovoj skupštini još nema epiloga spora oko stare i nove skupštinske većine – dok jedni tvrde da je sud utvrdio da je novo skupštinsko rukovodstvo nelegalno, drugi kažu da odluka suda nikada nije stigla.

Najkapitalniji projekat koji će biti finansiran iz budžeta opštine Istočna Ilidža u 2021.godini je most u naselju Vojkovići. Projekat je bio planiran budžetom u ovoj godini, ali zbog nedostatka sredstava i nesaradnje izvršne i zakonodavne vlasti nije realizovan, tvrdi načelnik opštine.

Kaže da je skupštinska većina blokirala usvajanje određenih odluka koje su trebale donijeti prihod u opštinski budžet.

„Početkom 2021. ulazimo u raspisivanje ovog kapitalnog projekta i stanovnici mogu očekivati da će do kraja 2021., zajedno sa saobraćajnicom u nastavku Aerodromske ulice, biti završen. Sastavni dio budžeta su i stavke za socijalne kategorije, sredstva udruženjima koja sa bave kulturom, sportskim kolektivima i svemu što je opština i do sada finansirala“ rekao je načelnik opštine Istočna Ilidža  Marinko Božović.

Pri usvajanju Nacrta budžeta odbornici SNSD-a bili su uzdržani. Navode primjer otvaranja novog konta u izvršenju ovogodišnjeg budžeta – izdvojeno je 85.000 KM za ugovore o djelu što nije bilo planirano.

„Za 2021. je planirano i više – 100.000. Isto za stipendije koje su u budžetu bile planirane 65.000 KM a izvršenje je bilo 109.000 KM. Opet se traži u 2021. iznos od 30.000 KM.  Ima još nejasnih stavki koje su uticale na to da budemo uzdržani pri glasanju za Nacrt budžeta“ rekao je potpredsjednik SO Istočna Ilidža Vladimir Ćosović.

I ovu sjednicu su obilježili oprečni stavovi po pitanju legalosti novog skupštinskog rukovodstva.

Bivši predsjednik Skupštine, PDP-ov Rade Ćosović napustio je sjednicu tvrdeći da se ne provode sudske odluke i da sadašnje rukovodstvo nije izabrano na odgovarajući način.

„Sud u Istočnom Sarajevu je po drugi put donio presudu kojom se osporava smjena koja se desila u julu. Potvrđeni su svi navodi koje smo izrazili u žalbi – da je neosnovana i potpisana od neodgovarajućeg lica i da svi navodi u smjeni o razrješenju su u suštini protivzakoniti“ istakao je Rade Ćosović.

 „Ta presuda nikada nije zaprimljena, nikada nije došla u Skupštinu opštine tako da je nismo ni mogli staviti na dnevni red“ rekao je potpredsjednik SO Istočna Ilidža Vladimir Ćosović.

Na današnjoj sjednici je usvojen izvještaj o radu Udruženja penzionera, što je bila jedina tačka dnevnog reda osim pomenutog Nacrta budžeta za 2021. godinu.

Filter 2019