Fri. Jan 22, 2021
ћирилица /latinica

Zašto Dejana Vidaković više ne radi u Bolnici “Srbija”?

Izvor: FILTER/M.K.

U Boračkoj organizaciji „Ilidžanski borac“ tvrde da je kćerka poginulog borca ostala bez posla medicinske sestre u Bolnici „Srbija“ zbog toga što nije htjela prikupljati glasove za SNSD-ovog kandidata za načelnika opštine Istočna Ilidža.

Dejana Vidaković je majka troje djece i kćerka poginulog borca Vojske RS. Do kraja novembra radila je kao medicinska sestra u JZU Bolnica „Srbija“. Kaže da je zbog odbijanja da se angažuje na prikupljanju glasova za direktora bolnice, koji je bio kandidat SNSD-a za načelnika Istočne Ilidže, ostala bez posla.

„Radila sam kao medicinska sestra na internom odjeljenju od juna 2019. do novembra 2020. Ugovor mi je prekinut. Bio je na određeno vrijeme. Samo iz njima poznatih razloga su mi dali otkaz. Nakon razgovora sa glavnom sestrom bolnice, gdje me je zvala i tražila od mene da se angažujem vezano za izbore, ja sam tada rekla razloge zbog kojih ne mogu to da uradim… Odmah sam znala da će doći do ovoga i da ću dobiti otkaz“, priča Vidakovićeva.

Dodaje da razlog ne može biti da nije potrebna jer ustanovi medicinski radnici trebaju. Navodi primjer odjeljenja na kome je radila a na kome je, kaže, na 26 pacijenata znala da radi samo jedna medicinska sestra.

„Nakon tih zahtjeva ja sam bila na bolovanju jer je sve to uticalo i na moje zdravlje, imala sam visok pritisak.. U tom periodu sam dobila i kovid infekciju s tim što se nisam nigdje javljala nego sam to sve prošla kući. Kada sam se vratila na posao zvali su me da dođem do pravne službe i tamo su mi rekli da se moj ugovor više neće produžavati“, ispričala je Vidakovićeva na konferenciji za medije.

Javnost su o ovom slučaju obavijestili članovi Boračke organizacije „Ilidžanski borac“ koji su i pozvali medije. Dužni smo da zaštitimo djecu poginulih boraca, poručuju iz “Ilidžanskog borca”.

„Danas imamo situaciju da nam otpuštaju djecu poginulih boraca, a posebno žene i majke višečlanih porodica. Nećemo moći više da trpimo, blokiraćemo svako državno preduzeće u kome ijedno dijete dobije otkaz na neregularan način. Pogotovo dijete poginulog borca a još majka troje djece. Zar to nije žalosno? Zar to nije izdaja, jedina izdaja Republike Srpske?“, pita se Goran Šehovac, predsjednik BO “Ilidžanski borac”.

Saopštenje iz JZU Bolnica “Srbija”

Nakon konferencije za medije, oglasili su se i iz Bolnice. U saopštenju koje je poslao direktor ove zdravstvene ustanove, navodi se da je Dejana Vidaković bila zaposlena u JZU Bolnica “Srbija” od 01.07.2019. do 30.11.2020., na osnovu Ugovora o radu na određeno vrijeme.

U saopštenju stoji da nakon isteka ugovorenog perioda, nije bilo potrebe za njenim ponovnim angažmanom.

“Naime, uprava JZU Bolnica “Srbija”, nakon što se ukazala
potreba za novim zapošljavanjem zbog odlaska radnice na bolovanje, zatražila je od JU Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, Filijala Istočno Sarajevo, Biro Istočna Ilidža da dostave podatke o licima koja traže zaposlenje. Nakon što smo dobili kontakt imenovane sa njom smo obavili razgovor i zaključili Ugovor o radu na određeno vrijeme. S obzirom na povratak radnice sa bolovanja na posao, nakon isteka roka važenja posljednjeg Ugovora sa Dejanom Vidaković nije zaključen novi”, navedeno je u saopštenju.

“Riječ je uobičajenim procedurama u svim preduzećima. Zaista ne razumijemo potrebu politizacije ovog slučaja. Odgovorno tvrdimo da niko od uprave nije vršio bilo kakav politički pritisak na Dejanu Vidaković. U JZU Bolnica Srbija smo posvećeni očuvanju života i zdravlja svakog čovjeka i tu nema mjesta za politku. To se ne može reći za predsjednika Boračke organizacije Ilidžanski borac Gorana Šehovca koji ovu boračku organizaciju tretira kao servis SDS-a, političke partije kojoj pripada i čiji je odbornik u Skupštini opštine Istočna Ilidža.U našoj ustanovi imamo više zaposlenih radnika koji su potomci boraca koji svoje živote ugradili u temelje naše Republike. U našoj ustanovi rade i majke troje i više djece”, navodi se dalje u saopštenju.

“Do sada nikada iz Boračke organizacije Ilidžanski borac nismo dobili nijedan prijedlog za zapošljavanje lica iz bilo koje boračke kategorije. Navikli smo samo na prizemne udarce političkim blatom koje je g. Šehovcu i njegovim partijskim drugovima očito prirodno stanište”, stoji na kraju saopštenja JZU Bolnica “Srbija”.

Filter 2019