Tue. Jan 26, 2021
ћирилица /latinica

Banka humanog mlijeka sjajan projekat od velikog značaja za majke

Izvor: Srna

Nataša Hršum sa Pala, majka prijevremeno rođenih dječaka Alekseja i Andreja, ističe da će osnivanje prve banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj mnogo značiti svim budućim majkama koje nemaju mlijeka u tim stresnim situacijama.

Hršumova naglašava da je pokretanje akcije za osnivanje banke humanog mlijeka sjajan projekat koji je mnogo značajan za državu.

– Rodila sam prije četiri godine sinove u 32. nedjelji i prošla sa njima izuzetno teške trenutke. Termin je bio 4. mart, a na svijet su stigli 8. januara 2016. godine. Bila je to borba za život – prisjeća se Hršumova i dodaje da nije bilo vremena za carski rez jer je tokom cijele trudnoće jedna beba bila okrenuta karlično.

Ona dodaje da veliku zahvalnost duguje doktoru ginekologu Siniši Zubiću iz Bolnice u Istočnom Sarajevu, koji je tada preuzeo odgovornost i brigu na sebe, te brzim djelovanjem spasio tri života.

Njeni sinovi Aleksej i Andrej su danas zdrava djeca, idu u vrtić “Bubamara”, a za Andreja, koji se rodio 50 minuta nakon određenih komplikacija, bilo je pitanje da li će preživjeti.

– Poslije teškog porođaja, blizanci su hitno prebačeni na pedijatrijsku kliniku “Jezero” u Sarajevu, a ja ostajem četiri dana u bolnici u Istočnom Sarajevu bez mogućnosti da vidim svoje bebe. Tada počinje naša borba koja je bila izuzetno teška – prisjeća sa Hršumova.

Ukupno 48 časova nisu znali da li će Andrej uopšte da preživi.

– Bebe sam samo vidjela na slikama koje mi je pokazivao suprug. Bili su veoma mali sa milion cjevčica po glavi. Andrej je primao kiseonik. Veliki strah i briga su vladali, ali sam imala vjeru da će sve biti u redu iako doktori nisu davali prognoze. Jedini i glavni cilj bio je da ih uzmem u naručje. Živjela sam za taj dan – kaže Hršumova.

Nakon izlaska iz bolnice, priča Hršumova, otišla je da ih vidi i ostavljala je svoje mlijeko, koje je u tom momentu bilo najbolji lijek i najjača veza između nje i njenih beba.

– Svaki dan do četiri puta išli smo od Pala do Sarajeva noseći mlijeko u malim količinama koje je bilo sasvim dovoljno. Trebalo je pola šprica mlijeka za jedan obrok – ističe Hršumova.

Poslije 13 dana i dolaska kući, krenula je borba nje kao majke. U narednih godinu dana imali su 84 kontrole i pregleda u bolnici “Jezero”. Kad je sve to prošlo, više nije bilo problema.

Hršumova je poručila budućim majkama koje se nađu u sličnim ili još težim situacijama da skupe snagu, hrabrost i imaju vjeru u sebe i u to da će na kraju biti sve u najboljem redu.

Filter 2019