Wed. Jan 20, 2021
ћирилица /latinica

Tegeltija: Nema dodatnih mjera, naručeno više od 1,2 miliona vakcina

Izvor: Srna

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas u Doboju da u BiH neće biti dodatnih mjera kojima bi bilo ograničeno kretanje i zabranjen rad privrednih subjekata, te da je do sada naručeno 1,23 miliona vakcina protiv virusa korona.

Tegeltija je, nakon sastanka o trenutnoj epidemiološkoj situaciji prouzrokovanoj širenjem virusa korona, rekao da je epidemiološka situacija takva da su postojeće mjere dovoljne da pandemija bude održana pod kontrolom.

On je istakao da je posljednje dvije sedmice evidentna stabilizacija broja zaraženih virusom korona, te zahvalio građanima što su odgovornim ponašanjem tome doprinijeli.

“Zdravstveni sektor je i dalje pod pritiskom, ali spreman da prihvati sve kojima je potrebna njega”, rekao je Tegeltija novinarima.

On je naglasio da je zdravstvenim radnicima potrebno obezbijediti dodatnu finansijsku podršku, te angažovati sve zdravstvene radnike koji nisu u radnom odnosu u BiH, a mogu biti uposleni.

Kada je riječ o epidemiološki mjerama donesenim u BiH, Tegeltija je naveo da je na sastanku konstatovano da su one stabilne, dugoročne i predvidive.

“Mjere koje su donesene nisu trpile neke značajne promjene, nismo ih mnogo popuštali, pa onda dolazili do zaključavanja, nego se donesene mjere primjenjuju i dale su dobre rezultate”, naveo je Tegeltija i dodao da su građani najbolji partner u sprovođenju mjera.

On je naveo da, zahvaljujući mjerama donesenim u borbi protiv pandemije virusa korona, nije bilo potrebe da se pacijenti smještaju po sportskim dvoranama, te da su svi oboljeli u BiH dobili adekvatnu njegu.

“Procjene svih su da je zdravstveni sektor adekvatno reagovao. Kada je riječ o broju smrtnih slučajeva, potrebno je napraviti analizu sa zdravstvenog stanovišta u vezi sa strukturom preminulih, godinama, pratećim bolestima i slično”, objasnio je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, zdravstveni sektor u BiH je položio veoma težak ispit, a takav je i stav građana.

Govoreći o vakcinama protiv virusa korona, Tegeltija je podsjetio da je BiH dio globalnog procesa nabavke vakcine, te da je naručila nešto više od 1.230.000 vakcina, što je dovoljno za oko 20 odsto populacije.

“Procjena je da će vakcina u BiH, kao i u većini zemalja Evrope, biti do kraja prvog kvartala naredne godine. BiH je sposobna i spremna da plati sve vakcine koje su potrebne, da obezbijedi kvalitetan lanac, te sigurnost nabavke i distribucije domovima zdravlja”, naglasio je Tegeltija.

On je naveo da je pitanje prevazilaženja problema kovida 19 mnogo složenije i nije samo pitanje zdravstvenog sektora.

“Mi smo danas govorili o onome što je potrebno zdravstvenom sektoru da bi pružili pomoć građanima u BiH. Potrebno je dodatnih finansijskih sredstava, zdravstvenih radnika i opreme. Međutim, posljedice kovida na ekonomiju su drugo pitanje i sasvim sigurno je da će biti potrebna dodatna finansijska sredstva na svim nivoima s obzirom na znatno umanjenje prihoda u ovoj godini”, rekao je Tegeltija.

On je najavio da je za sljedeću sedmicu planiran sastanak sa premijerima entiteta o ekonomskim pitanjima.

Današnjem sastanku u Doboju su prisustvovali premijeri Republike Srpske Radovan Višković i Federacije BiH Fadil Novalić, te ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, kao i predstavnik Brčko distrikta.

Filter 2019