Wed. Jan 20, 2021
ћирилица /latinica

Pale: Ove godine registrovano 30 slučajeva nasilja u porodici

Izvor: Srna

Centar za socijalni rad Pale za 11 mjeseci registrovao je 30 slučajeva nasilja u porodici, što je za 36,7 odsto više nego za cijelu prošlu godinu, izjavio je Srni direktor ove ustanove Srđan Baralić.

On je naveo da je to za 66,7 odsto više slučajeva nasilja u porodici nego 2018. godine.

Baralić je ukazao da su najčešći razlozi za takve pojave problemi koji su, usljed disfunkcionalnosti porodice, “isplivali na vidjelo”, kao i alkoholizam, koji nije na prvom mjestu.

Prema njegovim riječima, Centar je u najvećem broju slučajeva predlagao izricanje zaštitnih mjera, a žrtvama nasilja, kao i nasilnicima, data je mogućnost psiho-socijalne pomoći na sređivanju porodične disfunkcionalnosti.

Kada je riječ o djeci, Baralić je naveo da se rjeđe dešava direktno nasilje nad djetetom, ali da, nerijetko, nasilju u porodici svjedoče djeca, što ima element emocionalnog nasilja.

“Sve je manje situacija gdje postoji strah da se prijavi nasilje. Kada i postoji takva situacija, zbog ozbiljnijih opasnosti, Centar pristupa sa većim oprezom i na terenu, ukoliko je potrebno, direktno dogovara sa policijom intervenciju i tu nema velikih problema”, rekao je Baralić.

On je istakao da se ponekad dešava da žrtva ne želi da pokrene krivičnu prijavu, ali to ne amnestira nadležne da urade sve što je u njihovoj moći da se nasilje procesuira na adekvatan način.

Baralić je dodao da je saradnja Centra za socijalni rad sa paljanskom Policijskom stanicom i odgovarajućim zdravstvenim ustanovama veoma dobra.

Međunarodna kampanja “Šesnaest dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” simbolično je počela 25. novembra i trajaće do 10. decembra, a ima za cilj podizanje svijesti i ukazivanje javnosti na prisutno nasilje nad ženama.

Filter 2019