Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /latinica

Manje plakata, više Gugl oglasa: Odustaju li partije od tradicionalnog oglašavanja

Izvor: srpskainfo.com

Jasno je da se kampanja ove godine djelimično preselila na internet, bar kada su baneri i slične reklame u pitanju. Skupova i dalje ima, ali su internet oglasi postali popularni kod skoro svih partija, dok je tipičnih stranački plakata ove godine nešto nešto manje.

U štamparijama kažu da su vidjeli da se, za razliku od ranijih kampanja, ove godine plakati, kalendari i slične stvari naručuju nešto manje, bar kad su u pitanju veći gradovi u BiH. Naravno, i dalje postoje, ali ih ima manje.

Prevaziđeno

Bilborda i dalje ima, kao i sve više raspitivanja o popularnom oglašavanju na Guglu.

Kampanje plakata se već prevazilaze i to postaje tradicionalni marketing, što vidimo i u zemljama okruženja. Ko god putuje po Evropi može da vidi da kandidati prelaze na internet oglašavanje i da su plakati rijetki. Oni i dalje postoje, ali na ljepši način, u vidu ploča ili sličnih načina – kaže sociolog Vedran Francuz, koji prati dešavanja u ovoj političkoj kampanji.

Dodaje da je vidio da se od popularnih plakata polako odvaja i starija generacija, koja se uveliko raspituje gdje, kako i za koliko mogu da dobiju Gugl reklamu.

Moram da priznam da nikada nije bilo više reklama kad otvorimo razne aplikacije, igrice i portale, nego u ovoj kampanji. Dakle, došli smo do toga da je plakata manje, a dominira kampanja od vrata do vrata, oči u oči, te internet oglasi i mali skupovi – kaže Francuz.

Virus ubrzao stvar

Virus korona je samo ubrzao prelazak kampanje na internet, jer bi se to svakako desilo za dvije ili četiri godine. Korona je samo spriječila skupove, ali što se interneta tiče, ove godine je i ona starija populacija natjerana da počne da ga koristi, jer su vidjeli kako su neki pojedinci taj vid promocije dobro iskoristili tvrdi Francuz.

Kaže da danas nema kandidata koji ima ozbiljne namjere da bude odbornik, a da nije prisutan na internetu.

Radio sam istraživanje. Više od 50 odsto kandidata ima svoje profile i aktivni su na njima, što je, ako poredimo s prošle četiri godine, mnogo više. Naravno, toga je bilo uvijek, ali nije u obimu kao ove godine – rekao je on, dodavši da se na mnogim profilima vidi da su napravljeni zbog kampanje, jer prije toga nema nikakvih objava.

Zaboravljeni godinama

Jedna od najvećih prednosti toga što stranke odustaju od standardnog lijepljenja plakata mogla bi biti i ta što bi spriječili gomilanje plakata, a poslije i smeća.

Poznato je da većina stranka ne skida plakate poslije izbora. Neki stoje godinama. Mislim da sam u jednom selu vidio predizborni plakat iz 2012. godine – rekao je Francuz.

Filter 2019