Fri. Aug 6, 2021
ћирилица /latinica

Ko će voditi obavještajne agencije u administraciji Bajdena?

Izvor: Politika

Dvoje bivših visokih rukovodilaca američkih obavještajnih službi, Majk Morel i Avril Hejns, pojavili su se kao najozbiljniji kandidati za pozicije direktora Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) i Centralne obavještajne agencije (CIA) pod administracijom novoizabranog američkog predsjednika Džo Bajdena.

Morel je bio na dužnosti zamjenika CIA tokom administracije Baraka Obame od 2010. do 2013. godine kada je u dva navrata bio i vršilac dužnosti direktora te obavještajne službe.

I Hejsova je pod Obaminom administracijom bila na funkciji zamjenika direktora CIA, ali i na poziciji zamjenika savjetnika za nacionalnu bezbjednost predsjednika Baraka Obame.

Rojters nije uspio da dobije komentare za ove informacije ni od Morela, ni od Hejnsove, a predstavnik Bajdenovog tranzicionog tima odbio je da razgovara na tu temu.

Međutim, u uticajnim demokratskim krugovima se izražava oprez jer su i Hejsova i Morel radili u CIA u vreme kada je ta agencija primjenjivala nedozvoljene tehnike ispitivanja osumnjičenih islamskih ekstremista, koje je senatski Komitet za obavještajna pitanja kasnije označio kao „torturu”.

Među imenima potencijalnih kandidata pominju se još i Majkl Leter, bivši zvaničnik u direkciji za službe bezbjednosti američke vlade i direktor Nacionalnog centra za antiterorizam, i Majk Rodžers, bivši kongresmen iz redova Republikanske partije koji je predsjedavao komitetom za obavještajna pitanja Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Filter 2019