Fri. Aug 6, 2021
ћирилица /latinica

Velikani u punom sjaju: Otvoren novi park u Istočnom Novom Sarajevu

Autor: FILTER/M.K

Večeras su u Parku velikana otkrivene biste, a u rad je puštena i javna rasvjeta.

Park je zvanično otvorio načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo otkrivajući, zajedno sa njegovom porodicom, bistu Srđanu Kneževiću.

U parku su postavljene biste 10 znamenitih Srba koji su svojim životom i radom značajno uticali na ljude, istoriju i kulturu ovog područja.

Postavljena je bista ratnom hirurgu doktoru Miodragu Laziću, komandantu “Belih vukova” Srđanu Kneževiću, pilotu Stevanu Popovu koji je početkom rata letovima iz Sarajeva za Beograd za mjesec dana prevezao 40.000 građana.

U Parku velikana je i bista vojvodi Stepi Stepanoviću koji je predvodio Drugu srpsku armiju Vojske Kraljevine Srbije, koja je prije 102 godine oslobodila Sarajevo.

Postavljena je bista Staki Skenderovoj koja je 1858. godine otvorila prvu žensku školu u Sarajevu.

U parku velikana su i biste mitropolitu dabrobosanskom Petru Zimonjiću, voljenom srpskom Patrijarhu Pavlu, Svetom Savi, Aleksi Šantiću i Jovanu Dučiću.

Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo rekao je da ideja o parku datira nekoliko godina i da je plod želje da se stanovnicima u svim dijelovima opštine obezbijede različiti sadržaji za sve generacije.

“Park nosi ovaj naziv jer se svi mi identifikujemo sa ličnostima koje imaju svoje biste ovdje. Ko god prolazi ovim parkom treba da zastane pored biste svakog čovjeka. Da njih nije bilo sigurno bi ovaj prostor bio drugačije oblikovan. Imamo toliko značajnih ličnosti da bi ovdje moglo biti i 110 bisti. Siguran sam da će se neki drugi potruditi da ovaj ili neki drugi prostor obogate novim istorijskim ličnostima”, rekao je Ćosić.

“Stojim ovdje tužan jer moj otac nije sa nama, ali i ponosan kao sin čovjeka koji je ostavio neizbrisiv trag. Želim da se zahvalim Ljubiši Ćosiću koji je našao način da lik i djelo mog oca žive”, rekao je Nemanja Knežević, sin pokojnog Srđana Kneževića.

Autor bisti je Jelena Božović Đorđević, akademski vajar.

Park velikana prostire se na 12.500 metara kvadratnih. Nalazi se u obuhvatu Regulacionog plana “Centar 2” između Hilandarske i Dečanske ulice.

Filter 2019