Thu. Mar 23, 2023
ћирилица /latinica

Šta snimaju nadzorne kamere?

Izvor: srpskainfo.com

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske pojasnili su za Srpskainfo kakve kamere su postavljene, koja je njihova uloga, te šta od njih mogu očekivati vozači, ali i građani.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je, u saradnji s gradovima/opštinama u okviru projekta „Bezbjedan grad“, uspostavila u 27 lokalnih zajednica sisteme video-nadzora javnih površina, a u toku je uspostavljanje sistema video nadzora u 16 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

Ovaj projekat podrazumijeva uspostavljanje sistema video nadzora javnih površina, trgova, parkova, objekata, mostova, ulica, raskrsnica, parkinga, sportskih objekata, u cilju preventivne zaštita građana i njihove imovine, ali i borbe protiv kriminala, terorizma i svih drugih oblika narušavanja bezbjednosti i javnog reda i mira – pojasnila je za Srpskainfo portparol MUP RS Mirna Miljanović.

Karakteristike

Ona ističe da je na području Banjaluke i Bijeljine u toku instaliranje kamera u okviru sistema video nadzora, što bi trebalo da bude završeno do kraja godine.

Ministarstvo i Grad Banjaluka su još 12 septembra 2018. obavijestili javnost o početku radova na realizaciji ovog projekta i sve aktivnosti vezane za uspostavljanje sistema video nadzora rade se javno i transparetno. Kada se sve aktivnosti na uspostavljanju sistema nadzora završe, sistem sa svim svojim funkcionalnostima će biti prezentovan javnosti u saradnji s lokalnom zajednicom, kako je to već urađeno u drugim lokalnim zajednicama kao što su Doboj, Istočno Sarajevo, Višegrad, Jezero i druge – kaže Miljanovićeva.

Ističe da je bitno napomenuti da neke od kamera u okviru ovog sistema koje se instaliraju imaju mogućnost automatskog prepoznavanja registarskih tablica (ANPR kamere), dok kamere nemaju mogućnost detekcije prekršaja korištenja mobilnog telefona i nevezivanja bezbjednosnog pojasa u vozilu.

Takođe, ove kamere nemaju mogućnost prepoznavanja lica (face recognition), kako to pojedinci spekulišu. Napominjemo da kamere imaju mogućnost automatskog prepoznavanja registarskih oznaka, na osnovu čega se, u slučaju isteka registracije motornog vozila, obrađuje prekršaj koji se odnosi na neregistrovana vozila i taj prekršajni nalog se upućuje poštom na kućnu adresu osobe na koju je vozilo registrovano. Policijska stanica prekršaj registruje samo jednom u 24 sat. Nije moguće da se isti evidentira nekoliko puta u toku dana i da se za jedan dan izda više prekršajnih naloga po istom osnovu, u smislu da su evidentirani video kamerama na području grada – pojasnila je Miljanovićeva.

Efekti

Dodaje da su u Evropi i svijetu video nadzor javnih površina pod nadzorom i upravljanjem policije. Efekat primjene sistema video nadzora u nekim lokalnim zajednicama se već vidi.

U Doboju je video nazdor za godinu dana rada pomogao u rješavanju većeg broj krivičnih djela, kao što su krađe i paljevina automobila, provale u ugostiteljski objekat, gdje su uočene osobe kako iznose ukradene predmete, rasvijetljeno je sedam krađa goriva, provala u sportsku kladionicu u Doboju, pomoću video nadzora identifikovan je migrant koji je provalio u džamiju u Doboju i mnogo druga djela – rekla je Mirna Miljanović.

Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo pomoću sistema video nadzora rasvijetljeno je devet krađa, razbojništvo, dva oštećenja tuđe stvari, 14 posebnih slučajeva falsifikovanja, proganjanje, saobraćajna nezgoda s lakšim povredama, devet nesreća s materijalnom štetom…

Takođe, zahvaljujući video nadzoru rasvijetljeno je ubistvo Amara Kapidžića u Kantonu Sarajevo, te lociran i uhapšen Kemal Čaušević, koji je 5. novembra prošle godine počinio ubistvo na području Kantona Sarajevo.

Privatnost

Upostavljanje sistema video nadzora obavlja se u skladu sa Zakonom o policiji i untrašnjim poslovima, Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i Zakonom o zaštiti ličnih dokumenata.

Na internet stranici MUP RS se još od 2012. nalaze Preporuke o uslovima i načinu realizacije sistema video nadzora. Svi snimci se čuvaju u MUP, sa unaprijed utvrđenim vremenskim rokovima, i samo službenici ovog Ministarstva imaju pravo pregleda snimaka, kao i njihovog izuzimanja.

Prilikom podešavanja kamera vodi se računa o odredbama Zakona o zaštiti ličnih podataka prema kojima je MUP dužan da zaštiti privatnost građana, a to znači da se snimaju samo javne površine, za šta MUP ima zakonska ovlaštenja. Kamere se usmjeravaju tako da ne snimaju privatni prostor građana – poručila je portparol MUP RS Mirna Miljanović.

Filter 2019