Thu. Mar 23, 2023
ћирилица /latinica

Šešlija: Na kovid odjeljenju 38 pacijenata

Izvor: Srna

Na kovid odjeljenju u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu smješteno je 38 oboljelih od virusa korona, a proteklih dana je povećan priliv kovid pacijenata, pa je otežano funkcionisanje, izjavio je Srni vršilac dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove Nebojša Šešlija.

“Šest pacijenata je u kovid intenzivnoj njezi i imaju težu kliničku sliku, dok su ostali srednje teške kliničke slike”, rekao je Šešlija, napominjući da je epidemiološka situacija u ovoj regiji komplikovanija u odnosu na prethodni period.

On je naglasio da trenutno nema zaraženih virusom korona među medicinskim osobljem i zaposlenima u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Šešlija je istakao da su u skladu sa preporukama Ministarstava zdravlja već ranije krenule pripreme za očekivani drugi talas virusa korona i preduzete sve neophodne mjere, te dodao da za sada raspolažu dovoljnim količinama zaštitne opreme i da imaju brzih i pi-si-ar testova.

“Radnici na kovid odjeljenju već duži period konstantno predano obavljaju posao i pod velikim su naporima. Ima i umora, ali se trudimo na sve moguće načine da ih rotiramo i što više oslobodimo određenih aktivnosti”, kaže Šešlija.

On napominje da je veoma nezgodno konstantno mijenjati ljude, jer određena grupa prođe obuku za rad i funkcionisanje kovid odjeljenja, gdje su drugačiji uslovi u odnosu na ostatak Bolnice, što stvara određene probleme u funkcionisanju.

Šešlija je dodao da je rad u Bolnici normalizovan i da su krenuli sa operativnim programom i radom ambulanti.

“Ipak, i ljekari i medicinsko osoblje rade pod određenim pritiskom, jer nikad se ne zna ko može da bude pozitivan na virus korona, a naravno prilikom pregleda i svake operacije obavljaju se novi protokoli, pacijenti se testiraju i slično”, navodi Šešlija.

On je podsjetio i na nedavnu posjetu predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović koja je rukovodstvu ove zdravstvene ustanove uručila rješenje o vrijednoj donaciji – inkubatoru za Odjeljenje pedijatrije, čime su znatno poboljšani uslovi na tom odjeljenju, s obzirom na to da je u protekle dvije godine od preseljenja u novu zgradu povećan i broj porođaja.

“U završnoj smo fazi i očekujemo novi CT aparat, pripremamo i prostoriju gdje će biti smješten, i to će znatno poboljšati naše dijagnostičke sposobnosti i uslugu”, istakao je Šešlija.

On je dodao da će uskoro u funkciji biti i barokomora – oprema je u ustanovi, opremanje prostora je u završnoj fazi, a kadar je obučen i pripremljen za rad.

“To je nova usluga u našoj zdravstvenoj ustanovi i vjerujem da ćemo i na ovaj način podići nivo usluga. Opremu je donirala Nevenka Hadžibašioglu, koja je porijeklom iz Sarajeva, a udata je u Tursku”, pojasnio je Šešlija.

On je naglasio da su od oktobra u Bolnici “Srbija” zaposlena dva ljekara – specijalisti oftalmologije i optometrije, kao i specijalista ginekologije – subspecijalista za fertilitet i sterilitet.

Šešlija je rekao da prilikom gradnje nove zgrade Bolnice nisu bile predviđene prostorije za smještaj Zavoda za transfuziologiju u Istočnom Sarajevu, ali je po njegovom dolasku na čelo ove zdravstvene ustanove, u saradnji sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, pronađeno rješenje.

“Jedan od starih objekata koji se nalazi naspram glavnog ulaza u bolnicu smo adaptirali, radovi su u završnoj fazi i u narednih 20 dana očekujemo i preseljenje i početak rada Zavoda za transfuziologiju u novom objektu”, dodao je Šešlija.

Ističući da će to biti prvi regionalni centar Zavoda za transfuziologiju na ovom području, Šešlija je naglasio njegov značaj, s obzirom na to da će moći da vrše pretrage koje do sada nisu bili u mogućnosti, a time će biti unaprijeđen i kvalitet života stanovnika ove regije.

Filter 2019