Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /latinica

Čelnici opština i gradova od 1. novembra u pravnom vakuumu

Izvor: Nezavisne

BiH bi se od početka novembra mogla naći u novim problemima jer načelnicima, gradonačelnicima i odbornicima mandat ističe 1. novembra, a izbori se održavaju 15 dana nakon isteka mandata, što je zemlju dovelo u nesvakidašnju situaciju.

Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova RS, kaže za “Nezavisne” da su svjesni da im mandat ističe 1. novembra i da su se obratili Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH da riješi ovaj problem.

“Da, svjesni smo te situacije, međutim o tome treba da brinu oni koji su nas svojim odlukama doveli tu gđe jesmo sada. CIK je prolongirao izbore, a nije donio upute niti našao rješenja kako će se ponašati načelnici i izabrani zvaničnici. Sada neko očekuje od nas da mi riješimo problem za koji nismo krivi”, rekao je Ćosić.

Na pitanje hoće li načelnici i ostali izabrani funkcioneri morati prekršiti Izborni zakon BiH, Ćosić je rekao da je on obavezan zakonima RS, posebno Zakonom o budžetskom sistemu RS, koji predviđa rokove u kojima se moraju donijeti budžeti i ostali akti na nivou opština.

“Meni ne pada na pamet da kršim zakone RS. Za sve neka preuzmu odgovornost oni koji su nas doveli u situaciju da praktično poslije 1. novembra nemamo ovlaštenja”, rekao je Ćosić, koji je i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

Na pitanje, pak, šta ako neko podnese apelacije ustavnim sudovima u BiH i eventualno ospori odluke koje su donesene, Ćosić kaže da će se načelnici, gradonačelnici i ostali zvaničnici ponašati u skladu sa zakonima RS.

U CIK BiH, pak, priznaju da problem postoji, ali odbacuju odgovornost za to stanje.

“Što se nas tiče, Izborni zakon je jasan: članom I/3 stav 2 je propisano da mandat predstavničkih organa izabranih na redovnim izborima traje četiri godine i teče od dana objavljivanja rezultata u ‘Službenom glasniku BiH’. Rezultati su objavljeni u SG 81/16 1. novembra 2016. Dakle, jezički i logički možemo konstatovati da 1. novembra 2020. ističe mandat”, kažu u CIK-u za “Nezavisne”.

Oni ističu da se svjesno prebacuje krivica na CIK, ali da je, kako tvrde, odgovornost na onima koji nisu omogućili da se obezbijede sredstva da se izbori raspišu u redovnom roku.

Naglašavaju da će se CIK i dalje striktno držati zakona, a da je na opštinskim organima da nađu način kako će funkcionisati u tehničkom mandatu i donositi odluke, u skladu sa statutima i drugim odredbama po kojima rade.

“Mi se striktno držimo Izbornog zakona, a kako će oni funkcionisati u tehničkom mandatu, da li će ovlaštenja prebaciti na generalne sekretare ili na drugi način, mi u to ne ulazimo. Mi znamo šta je propisao zakon i da naša tumačenja mogu ići samo u tom smislu”, objašnjavaju oni.

Ipak, kako kažu, uvjereni su da neće nastati pravni vakuum jer već postoji presedan u Mostaru, te da se te stvari mogu prevazići.

Nekoliko naših izvora bliskih CIK-u, pak, tvrdi da sadašnji sastav CIK-a nije spreman za lokalne izbore, da većina procedura nije završena, te da postoji opasnost da će biti prisiljeni da odgode izbore i održe ih istog dana kad budu izbori u Mostaru.

“Oni će u tom slučaju odgovornost prebaciti na koronu i potpuno pokušati skinuti sa sebe svu nesposobnost i nestručnost, pa vjerovatno i zlu namjeru da se falsifikuju rezultati izbora”, tvrdi jedan od naših sagovornika. On ističe, primjera radi, da i dalje nije zaključen birački spisak, da se nije u zakonskom roku završila procedura slanja dokumentacije za glasanje putem pošte, te da nekoliko hiljada pošiljaka treba da bude poslato ovih dana, iako je to mimo zakona.

Dalje, tvrde da firma koja je dobila tender za štampanje izbornog materijala ne može da plati ni za papir za štampanje listića, te da su tu na đelu brojne mahinacije.

U CIK-u kažu da će izbori biti održani 15. novembra, da nema odgađanja i da sve ide po planu i zakonu.

Oni, međutim, priznaju da birački spisak nije ažuriran, ali pojašnjavaju da se radi o korekcijama po prijavi građana koji su pronađeni na spiskovima za glasanje u inostranstvu zbog potencijalnih zloupotreba za glasanje.

Jedan od naših izvora, pak, tvrdi da je odgađanje izbora izvjesno i da “samo čudo” može spasiti CIK da izbori budu održani 15. novembra.

Filter 2019