Thu. Mar 23, 2023
ћирилица /latinica

CIK ignoriše opštine bez novca za zaštitnu opremu

Izvor: Glas Srpske

Centralna izborna komisija BiH nije obezbijedila zaštitne kombinezone, maske, dezinfekciona sredstva i ostalu opremu za zaštitu od virusa korona koja je potrebna za sprovođenje lokalnih izbora 2020. godine.

Iako je većina opština i gradova u BiH pozitivno odgovorila na zahtjev CIK-a sa početka septembra i obezbijedila “materijalno-tehnička sredstva za zaštitu od virusa korona”, određen broj lokalnih zajednica to nije uradio, tako da je nejasno kako će biti sprovedeni izbori u tim opštinama i gradovima. Iz CIK-a BiH kažu da su podsjetili nadležne organe vlasti u opštinama i gradovima da je njihova zakonska obaveza da vode računa o zdravlju i životu građana.

– Možemo vam potvrditi da u kontinuitetu dobijamo informacije da su ta sredstva obezbijeđena ili će biti obezbijeđena. Kada budemo imali cjelovitu informaciju, o tome ćemo informisati javnost – kaže za “Glas” portparol CIK-a Maksida Pirić.

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić potvrdio je za naš list da je obezbijedio zaštitnu opremu za izbore.

– Mi imamo 14 biračkih mjesta i obezbijedili smo kombinezone, maske, rukavice i ostalu opremu potrebnu za rad biračkih odbora i sprovođenje izbora. Međutim, ne znam kako će to uraditi veće lokalne zajednice kojima je potrebno mnogo više opreme – rekao je Ćosić.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić je kazao da je nabavio svu opremu potrebnu za 130 biračkih mjesta, koliko ima u ovom gradu.

– Za te namjene smo izdvojili 22.000 maraka, a oprema je nabavljena putem pregovaračkog postupka. Jasno nam je da je posao CIK-a da obezbijedi sredstva za izbore i ovo je bio neplaniran trošak u budžetu, ali šta je, tu je – kaže Jerinić.

Prvi čovjek Sokoca Milovan Bjelica kaže da će za izbore iskoristiti zaštitnu opremu koju su nabavili na početku epidemije.

– Mi smo još u martu nabavili određene količine zaštitnih sredstava i iskoristićemo je za izbore – kaže Bjelica.

S druge strane, načelnik Kotor Varoša Zdenko Sakan kaže da je CIK-u odgovorio da u budžetu nema sredstava da bi mogao pozitivno da odgovori na njihov zahtjev.

– Odmah smo im odgovorili da nemamo sredstava za to. Njihov posao je da sprovode izbore, a to znači i da obezbijede sve što je potrebno – kaže Sakan, dodajući da očekuje od CIK-a da obezbijedi zaštitnu opremu.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić kaže da je prošle sedmice održan sastanak sa Gradskom izbornom komisijom i predstavnicima Instituta za javno zdravstvo i Doma zdravlja u vezi sa uslovima za organizovanje izbora.

– Grad i ostali spomenuti pružaju logističku podršku. Čitav izborni proces organizuju CIK i lokalne izborne komisije. Ušli smo u hitnu nabavku određene količine materijala i opreme, koja je optimalna, a u skladu sa važećim epidemiološkim preporukama. To su određene zaštitne maske, određena količina sredstava za dezinfekciju, oznake upozorenja i slično, kojima ćemo obezbijediti sva biračka mjesta i gradsku izbornu komisiju. Neke stvari koje su bile preporuka CIK-a nisu sprovodive, a to je da članovi biračkih odbora neće moći biti u kombinezonima i neće moći koristiti vizire, što se ne uklapa u naše zdravstvene preporuke. Zbog nabavke opreme morali smo vršiti preraspodjelu budžeta, koji je i ovako prenapregnut, a naša je procjena da će za te potrebe dodatno biti potrebno između 50 i 100.000 KM – kaže Radojičić.

Neodređeno

Na pitanje da li je moguće odgađanje izbora zbog širenja epidemije iz CIK-a su dali neodređen odgovor.

– To nije propisano Izbornim zakonom BiH. CIK BiH prati i rukovodi se odlukama nadležnih organa kada je riječ o pandemiji – navedeno je u odgovoru.

Filter 2019