Mon. Mar 20, 2023
ћирилица /latinica

Cik: Do sada 3.500 žalbi na listu za glasanje u inostranstvu

Izvor: Srna

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH saopštila je da joj je stiglo više od 3.500 žalbi nakon što je objavljena lista za glasanje izvan BiH, te potvrdila da će dokaze o pokušajima izbornih prevara primati sve do potvrđivanja rezultata lokalnih izbora, kao i da će spriječiti sve izborne nepravilnosti mehanizmima predviđenim Izbornim zakonom BiH.

Iz CIK-a je potvrđeno da u ovom trenutku razmatra više od 3.500 podnesaka koje je primio u roku ostavljenom za žalbe, te da će, ako bude zakonskog osnova, korigovati podatke u Centralnom biračkom spisku prije njegovog zaključenja, a tamo gdje ne bude žalbu sa izjašnjenjem dostaviti Sudu BiH na odlučivanje.

“Ukoliko nam i nakon zaključenja Centralnog biračkog spiska bude dostavljen dokaz – izjava i slično da je birač bez njegovog znanja registrovan da glasa putem pošte, glasački paket koji dođe u Glavni centar za brojanje iz inostranstva na ime tog birača neće biti brojan. Birač ostvaruje svoje biračko pravo u opštini/gradu prebivališta na biračkom spisku za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, koji će se brojati u Glavnom centru za brojanje”, navedeno je u saopštenju iz CIK-a.

Iz CIK-a napominju da su se u ovom izbornom ciklusu suočili sa enormnim brojem prijava za glasanje van BiH koje su, uprkos kašnjenju u usvajanju budžeta i u angažovanju dodatnog osoblja i opreme, uspjeli da obrade u zakonskom roku.

“U okviru ove aktivnosti uočen je veliki broj prijava koje su ukazivale na moguće zloupotrebe u izbornom procesu. Iz navedenog razloga, urađen je i veliki broj dodatnih provjera i analiza svake pojedinačno pristigle prijave, s ciljem eliminisanja svake eventualne prijave koja ukazuje na zloupotrebu ili ima neku drugu manjkavost”, ističe se u saopštenju CIK-a.

CIK BiH je na sjednici održanoj 1. oktobra donio odluku o utvrđivanju i objavi broja birača upisanih u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH za lokalne izbore sa upisanih 101.771 biračem, kao i odluku kojom se odbija upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH za 27.960 birača.

“Kao institucija koja je odgovorna za tačnost, ažurnost i ukupni integritet Centralnog biračkog spiska za teritoriju BiH, a potpuno uvažavajući i preporuke iz završnog izvještaja OEBS/ODIHR-a iz 2018. godine, CIK BiH je prvi put na svojoj veb-stranici objavila Izvod registrovanih birača za glasanje izvan BiH”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je CIK BiH na ovaj način podstakla sve aktere u izbornom procesu /birače, političke stranke, nevladin sektor, medije/ da izvrši uvid u Centralni birački spisak i da reaguju ukoliko postoje sumnje u tačnost biračkog spiska.

Izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH, CIK je javno objavio kako bi birač koji je bez svog znanja, odnosno mimo njegove volje upisan u njega, imao mogućnost podnošenja žalbe.

Odluka o odbijanju upisa birača za glasanje van BiH objavljena je na veb-stranici /www.izbori.ba/, a u prilogu odluke se nalazi baza podataka CIK-a BiH o odbijenim prijavama sa navedenim razlozima odbijanja kojoj se može pristupiti putem unošenja ličnih podataka u aplikaciju “Provjerite status vaše prijave”.

Filter 2019