Sat. Apr 1, 2023
ћирилица /latinica

Hiljade građana dočekalo kovčeg mitropolita Amfilohija u Podgorici

Izvor: Srna

Kovčeg mitropolita Amfilohija dopremljen je u Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gdje će sutra biti sahranjen.

Mitropolija crnogorsko-primorska apelovala je da svi oni koji žele da odaju počast preminulom mitropolitu Amfilohiju to urade pridržavajući se propisanih mjera zbog epidemijske situacije.

Amfilohije će, po sopstvenoj želji, biti sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici u nedjelju 1. novembra.

Od mitropolita Amfilohija oprostio se u ime Cetinjana predsjednik Crkvene opštine Rajko Radusinović.

Od ulaza u Podgoricu iz pravca Cetinja do Sabornog hrama u centru grada kolonu automobila sa tijelom mitropolita dočekao je veliki broj vjernika.

Mitropolit Amfilohije preminuo je juče, a biće sahranjen sutra u kripti Sabornog hrama u Podgorici. Zaupokojenu liturgiju služiće Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske su naveli da od državnih organa očekuju doprinos kako bi se dostojno ispratio jedan od najuglednijih arhijereja drevne svetosavske zetske i crnogorske episkopije, kao i čitavog hrišćanskog svijeta.
“Svjesni cjelokupne zdravstvene situacije, ali i ogromnog poštovanja koje uživa mitropolit Amfilohije, apelujemo da se učesnici pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mjera”, poručili su iz Mitropolije.

Sutrašnjoj sahrani će prisustvovati srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, visoka delagacija Vlade Srbije, srpski akademik Matija Bećković, Novak Đoković i veliki broj javnih ličnosti iz srpskih zemalja i dijaspore.

Akreditovan je i veliki broj novinara iz zemlje, regiona i svijeta.

Nekoliko hiljada Podgoričana okupilo se ispred Hrama, a redari od svih zahtjevaju da drže distancu, a na platou svi su dužni da obave dezinfekciju ruku i da uzmu masku.


Filter 2019