Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /latinica

U Palama počela izgradnja jednog od najvećih parkova u Srpskoj

Izvor: Paljanske novosti

U Palama je počela izgradnja jednog od najvećih parkova u Srpskoj – gradskog parka, koji će se prostirati na ukupnoj površini od oko 8.800 metara kvadratnih, te obilovati raznovrsnim sadržajima za djecu i odrasle.

Prema informacijama projektanta, firme „Graleks d.o.o“ iz Pala, park će obilovati i zelenilom i biljnim materijalom, kako bi se stvorio mikro zeleni sistem koji stvara povoljnu mikro klimu unutar parka.

„U park će se moći ući na tri ulaza, a glavni će biti lijevo od ulaza u školsko dvorište. Zelenom živicom i vegetacijom u obliku drveća biće odvojen od škole, što će predstavljati svojevrsnu tampon zonu koja će štititi školu od eventualne buke iz parka. Takođe, biće zasađen red stabala bijelog jasena duž ivice parka uz magistrani put Pale-Podgrab, sa ciljem fizičke i zaštite od buke“, rekao je za „Paljanske novosti“ Dragiša Trobok, direktor firme „Graleks“ koja je projektant i nadzorni organ izgradnje parka.

Prema njegovim riječima, savremeni gradski park omogućiće višenajmensko korišćenje prostora – pješačko kretanje, mjesta zadržavanja, mjesta susreta, realizaciju različitih aktivnosti iz domena sporta, rekreacije i zabave, održavanje različitih manifestacija, a sve uz adekavtan urbani mobilijar i prisustvo zelenila i elementa vode.

„Projektom savremenog gradskog parka predviđeni su novi elementi urbanog mobilijara – klupe, korpe  za  otpatke,  rasvjeta i  slično. Između ostalog, biće izgrađen amfiteatar za održavanje časova u prirodi, koji će biti ograđen živom ogradom, kao zaštitom od buke, kao i dva igrališta za basket – manje i veće“, istakao je Trobok.

On je dodao da će, izvan predviđene ograde oko parka, biti izgrađena pješačka staza, koja će povezivati postojeći podvožnjak sa ranije isprojektovanom pješačkom stazom uz ulicu Branka Ćopića. Takođe, biće i sanirana postojeća pješačka staza od podvožnjaka do glavnog ulaza u dvorište OŠ „Pale“.

Trobok ističe da će u centralnom dijelu parka biti izgrađena gradska česma, dok će u drugoj fazi izgradnje parka biti izgrađen i spomenik u centralnom dijelu, kao i poseban objekat namijenjen za javni toalet.

Iz firme „Graleks d.o.o“ ističu da je, izvan projektovane ograde parka, predviđeno formiranje pješačkih površina kojima se obezbjeđuje bezbjedan pristup parku iz svih pravaca, kao i odvijanje pješačkog saobraćaja u situacijama kad su kapije na parku zatvorene, a uz ove staze takođe je planirana sadnja drveća.

Filter 2019