Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /latinica

Toplana i razvoj turizma među najvažnijim projektima u Palama

Autor: FILTER/ V.Č.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac posjetili su danas opštinu Pale.

Nakon sastanka, Tegeltija i Košarac zajedno sa zvaničnicima opštine Pale posjetili su Ski centar “Ravna Planina”.

“Veoma sam zahvalan na neizmjernoj podršci, pogotovo u ovakvo vrijeme, u doba korona virusa. Nije lako sada investirati i graditi i zbog toga mi veoma znači ova posjeta i podrška”, rekao je Veljko Golijanin, vlasnik Ski centra “Ravna planina”

Boško Jugović, načelnik opštine Pale naveo je da je najviše riječi bio o izgradnji nove Toplane.


“Izgradnja nove toplane bi trebalo da doprinese i turizmu, za to nam je potrebno između pet i sedam miliona KM. Vidjećemo šta mi možemo obezbijediti kada je u pitanju projektna dokumentacija, aplikacija, šta se nudi. Takođe, dogovoreno je da Savjet ministara uz pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj pruži pomoć opštini Pale kada su u pitanju pojedini projekti. Nakon izmještanja toplane koja se sada nalazi u samom centru Pala planirano je da se tu sagradi nova zgrada opštine. Nedavno je potpisan ugovor o početku ovog projekta, odnosno prva faza izmještanja toplane. Ona će biti rađena u skladu sa svim ekološkim standardima i propisima, takođe će imati savremenu i modernu tehnologiju”, rekao je Jugović.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da je sa načelnikom Pala Boškom Jugovićem danas razgovarao o izgradnji toplane i razvoju turističkih potencijala, koji se u Evropi često nazivaju “zelenom ekonomijom” jer podrazumijevaju zaštitu životne sredine.

“Ovo su dva odlična projekta i Savjet ministara i ja kao predsjedavajući bićemo u funkciji ove lokalne zajednice”, rekao je Tegeltija.

On je naveo da je sa vlasnikom Ski-centra “Ravna planina” Veljkom Golijaninom razgovarao i ranije, dok je obavljao funkciju ministra finansija Republike Srpske, ali da tek sada vidi koliko je to bitan projekat.

“Odlična je poruka u trenucima kada se susrećemo sa velikim problemom pandemije virusa korona da imamo situaciju da se na jednom mjestu investira 50 miliona KM u smještajne kapacitete”, istakao je Tegeltija, govoreći o započetoj izgradnji hotelsko-apartmanskog kompleksa na Ravnoj planini.

Prema njegovim riječima, od izuzetne je važnosti da se nastavi i izgradnjom gondole od Ravne planine ka Jahorini kako bi skijaši mogli da koriste staze na obje destinacije.

“Ono što je važno i o čemu smo razgovarali jeste priprema za predstojeću zimsku sezonu. Jasno je da su naši hotelijeri i naši ljudi zaduženi za staze spremni za turističku sezonu, ali oni sa velikom zebnjom očekuju kako će izgledati epidemiološka situacija i kako će dočekati svoje goste”, dodao je predsjedavajući Savjeta ministara

Filter 2019