Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /latinica

Sporazum o saradnji između opštine Istočna Ilidža i Elektrotehničkog fakulteta

Izvor: Opština Istočna Ilidža

Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između opštine Istočna Ilidža i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu potpisan je juče u prostorijama Opštine.

Sporazum su potpisali načelnik opštine Marinko Božović i dekan Elektrotehničkog fakulteta Božidar Popović. Kako je navedeno u samom dokumentu, svrha Sporazuma je da definiše saradnju između strana potpisnica u oblasti naučno-istraživačke, stručne i obrazovne djelatnosti, na principu obostranog interesa.

Načelnik opštine Marinko Božović je istakao da se kontinuirano radi na unapređivanju saradnje, kako sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu, tako i sa svim fakultetima koji su u njegovom sastavu.

„Na našim fakultetima su zaposleni vrhunski stručnjaci i saradnja sa njima mora biti konstantna. Mnogo je oblasti u kojima jedni drugima možemo pomoći. Navešću samo jedna od brojnih primjera odlične saradnje naše lokalne zajednice i Elektrotehničkog fakulteta, a koji se odnosi na angažman asistenata i profesora ovog fakulteta na izradi nacrta elaborata za zamjenu postojeće LED rasvjetom. To je dovelo do uštede električne energije na kontu za javnu rasvjetu, odnosno manifestovalo se smanjenjem troškova električne enrgije za preko 50% na godišnjem nivou“ – naveo je načelnik Božović.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta UIS-a se zahvalio, u ime ove visokoškolske ustanove, načelniku Božoviću na dosadašnjoj veoma uspješnoj saradnji i podršci koju lokalna zajednica pruža fakultetu.

„Vrlo je važno istaći da je prvi sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa opštinom Istočna Ilidža potpisan 2012. godine, a to je ujedno i prvi sporazum ove vrste koji je naš fakultet potpisao sa nekom institucijom“ – istakao je dekan Božidar Popović.

On je, takođe, podsjetio da sporazum koji su do sada potpisivali opština i fakultet nije deklarativne prirode, te da je u periodu njegovog trajanja realizovan veći broj manjih projekata.
„Ovom prilikom bih izdvojio podršku opštine Istočna Ilidža prilikom organizacije Međunarodnog stručnog simpozijuma „INFOTEH“ Jahorina, koji će se sljedeće godine održati 20. jubilarni put. Takođe, opština je pružila podršku ETF-u kroz projekte za edukaciju srednjoškolaca na kursevima iz informacionih tehnologija, sufinansirala dio projekata koje je naš fakultet realizovao u proteklom periodu, a posebno smo zahvalni na pomoći u periodu pandemije korona virusa, kada nam je dodijeljena zaštitna oprema.”

Dekan Popović je takođe pohvalio ativnosti opštinskog rukovodstva na promociji fakulteta tokom upisnog perioda, koje su podržane i na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Filter 2019