Mon. Mar 27, 2023
ћирилица /latinica

Sokolac: Oslikan mural sa likom Milanka Renovice

Izvor: Srna

Na Sokocu je oslikan mural sa likom nekadašnjeg visokog funkcionera BiH i bivše Jugoslavije i jednog od najzaslužnijih građana za razvoj ove opštine Milanka Renovice, na novoobnovljenoj fasadi Lamele u Ulici Gruja Novakovića.

Autor murala je Milan Milosavljević Deroks iz Beograda, a sredstva za njegovo oslikavanje obezbijedili su Sokočani Milan Jolović Legenda i Bojan Koprivica.

Jolović je rekao Srni da su na ideju o oslikavanju ovog murala došli nakon što su “poslušali glas naroda” prilikom ranije postavljena dva murala u ovom mjestu, kada je do izražaja došla želja ljudi da se na jednom od objekata na Sokocu nađe lik Renovice koji je dao nemjerljiv doprinos privrednom razvoju Sokoca, drugih opština na Sarajevsko-romanijske regije i tadašnje BiH.

“Najteže je, kaže narodno iskustvo, biti uspješan, a voljen i poštovan u svom mjestu. Samo veliki ljudu, kao što je bio Milanko Renovica, objedine sve troje”, naveo je Jolović.

On je istakao da Renovica, obavljajući visoke funkcije, nikada nije zaboravljao svoj Sokolac, iako je bio okupiran držanim poslovima, te da su njegov “pogled”, briga i pažnja uvijek bili usmjereni na to šta rade i kako žive njegovi Sokočani.

Prema njegovim riječima, iz tog “pogleda” izrasle su ključne saobraćajnice, fabrike, ugostiteljski objekti i sam Sokolac.

Jolović je dodao da je ovaj mural samo dio aktivnosti kojim on i njegovi prijatelji žele izraziti duboku zahvalnost i očuvati sjećanje na velikog čovjeka.

Sokočanin Milanko Renovica /1928-2013/ bio je visoki bosanskohercegovački i jugoslovenski funkcioner.

Renovica je bio predsjednik Izvršnog vijeća /Vlade Socijalističke Republike/SR/ BiH od 1974. do 1982 , a predsjednik Predsjedništva SR BiH od 1983. do 1985. godine.

Funkciju predsjednika Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije /SKJ/ obavljao je od 1986. do 1987, a na Trinaestom kongresu SKJ 1986. izabran je za člana Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije.

Političku karijeru započeo je kao predsjednik opštine Sokolac, direktor drvoprerađivačkog kompleksa “Romanija”, te nastavio put uspješnog privrednika na čelu Privredne komore BiH.

Raspadom Jugoslavije i početkom građanskog rata Renovica je ostao uz svoje Romanijce, bio savjetnik prvog predsjednika Republike Srpske i nastavio tih porodični život u svom rodnom Sokocu.

Jedan od najusješnijih građana Sokoca umro je u Pragu 2. novembra 2013. godine i sahranjen u rodnom mjestu.

Filter 2019