Mon. Mar 27, 2023
ћирилица /latinica

Sistem kontrole ormarića za punjenje telefona razvijen na ETF-u

Autor: FILTER/ M.K.

Svakodnevno i sve više koristimo mobilne telefone. Potrošnja baterije raste a često zaboravimo na nošenje punjača i prenosnih baterija. Jedno od rješenja, posebno popularno u ugostiteljskim objektima, su kutije za punjenje u koje zaključavamo telefon.

Nikola Samardžija, apsolvent na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu otišao je korak dalje. Inicijator je ideje za pravljenje sistema kontrole ormarića za punjenje mobilnih telefona.

Nema više ključeva – sistem je mnogo sigurniji, kontroliše se elektronski i bilježi svako otvaranje ormarića. Sistem je pogodan za razne izmjene i nadogradnju.

Primjer koji nam pokazuje urađen je za potrebe studenata koji imaju RFID tagove pomoću kojih se otključava prostor za punjenje telefona. Vrijeme punjenja zavisi od modela telefona iako postoji priključak za brzo punjenje. Takođe, ugrađen je jedan port preko koga se može puniti bilo koji model telefona ukoliko ugrađeni konektori ne odgovaraju.

„Generalno se ovdje pune uređaji koji pune bateriju na 5 volti. To su android i iOS uređaji, starije i novije generacije“, kaže Nikola.

Uz pomoć nastavnog osoblja, nakon nabavke svih komponenti, urađeni su i hardverski i softverski dio kako bi uređaj bio potpuno funkcionalan.


Nikola Davidović, viši asistent na Elektrotehničkom fakultetu pojašnjava da je softverska kontrola povezana sa evidencijom za nastavu na Elektrotehničkom fakultetu, što znači da svaki student sa RFID tagom ima pristup jednom ormariću.

Božidar Popović, dekan Elektrotehničkog fakulteta poručuje da sada slijedi obezbjeđenje izvora finansiranja, kako bi se proizvod plasirao na tržište.
„Ovo je odličan primjer kako ideja može da se ostvari kao gotov proizvod“, kaže Popović.

Uređaj vrlo lako može naći primjenu na tržištu jer je pogodan za prilagođavanje i izmjene za različite objekte ili organizacije.

Filter 2019