Своју летјелицу имају 32 грађанина БиХ

Извор: Независне новине

Све је више регистованих цивилних ваздухоплова у БиХ, али расте и број грађана који имају своју “челичну птицу”.

Према посљедњим подацима Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ (БХДЦА), тренутно имамо регистровану 91 цивилну летјелицу, а власници су, углавном, аеро-клубови, њих око 40, те физичка лица, која имају њих 32.

Прије тачно двије године цивилна флота обухватала је 87 ваздухоплова, од чега их је у власништву грађана било 29.

Када се осврнемо на још неколико година уназад, уочава се да је, рецимо, 2013. године у БиХ било регистровано 77 летјелица, од којих је 20 авиона и један хеликоптер био у приватном власништву.

У протеклим годинама неке од летјелица су обрисане са списка, а друге су додаване. У 2020. регистовано их је додатних пет.

Грађани БиХ који имају летјелице углавном се не могу похвалити њиховим перформансама, али ни вриједношћу. Пилотирају они углавном мањим авионима, жирокоптерима, једрилицама…

Неки грађани, ипак, имају нешто веће летјелице, као што је, рецимо, један власник типа Сторцх, произвођача “Оффицине Родаро”. На једног грађанина регистрован је и хеликотер тип Газелле СА341 Х.

Али, када се подвуче црта, а по ријечима стручњака, “челичне птице” у власништву грађана углавном су вриједности као бољи аутомобил.

“Све су то јефтиније летјелице. Ако имате новац, све се може завршити на лак начин. Завршите школовање, купите авион и то је то. Солидан четворосјед може се купити за 80.000 до 100.000 марака. Дакле, кошта као добар ауто”, рекао је за “Независне” Омер Кулић, доктор наука из области авијације.

По доступним информацијама, пут до власништва над авионом једноставан је за оне који имају новца. Можете да га купите и преко интернета. Потом се направе одређени прегледи у БиХ и, наравно, стекне се дозвола да се својом летјелицом винете под облаке. За дозволу пилота моторног авиона, према одраније доступним информацијама, обука кошта око 20.000 марака.

Тек нешто више потребно је издвојити за авион, мада има и доста скупљих. Наиме, на једном бх. интернет оглашивачу, у овом моменту, налази се неколико авиона. Цијене су им шаролике, па коштају од 25.000 до 60.000 КМ. У летном су стању, тврде продавци.

“Авион је сервисиран и у јако добром стању. Спреман је за летење. Уз авион нудимо и преобуку или комплетну обуку летења”, наводи продавац авиона, који кошта 25.000 марака.

Filter 2019