Tue. Jan 19, 2021
ћирилица /latinica

Sarajevo: Zbog zagađenja vazduha proglašena epizoda “pripravnosti”

Izvor: Srna

SARAJEVO – Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenost vazduha u Kantonu Sarajevo proglašava epizodu “pripravnosti” za kompletno područje kantona Sarajevo.

Iz Službe za informisanje Kantona Sarajevo saopšteno je da su mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u vazduhu na tri lokacije zabilježena prekoračenja dnevnih graničnih vrijednosti koncentracija čestičnih tvari u vazduhu-PM10 (50 mikrograma po kubnom metru).

Ostali praćeni polutanti nisu zabilježili prekoračenja. Pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u vazduhu na području Kantona Sarajevo za 30. oktobar zabilježili su prekoračenja dozvoljenih vrijednosti za PM10 predviđenih za proglašenje prve epizode “pripravnosti” na stanicama Otoka 55 mikrograma po kubom metru, Ilidža 83 mikrograma po kubnom metru, te Ilijaš 116 mikrograma čestica po kubnom metru.

U epizodi “pripravnosti”, u opštinama ispod 700 metara nadmorske visine preduzimaju se mjere zabrane kretanja automobila i teretnih vozila, čiji dizel motori imaju normu EURO1 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa i asistenciju organa MUP-a.

Mjera predviđa u svim zonama intenziviranje čišćenja i pranja puteva sa primjenom mokrog postupka kalcijum-hloridom, pojačavanje inspekcijskog nadzora nad gradilištima, smanjenje temperature za minimalno dva stepena Celzijusova na svim postrojenjima za proizvodnju toplotne energije.

Epizoda “pripravnosti” podrazumijeva i maksimalno povećanje kapaciteta sredstava javnog gradskog prevoza koji ne zagađuju životnu sredinu, pozivanje pravnih lica da u zavisnosti od svojih mogućnosti izvrše pomjeranje početka radnog vremena u cilju rasterećenja kapaciteta javnog gradskog prevoza i gradskih saobraćajnica, te upozorenje rizičnim grupama stanovništva za smanjenje kretanja.

Takođe se izdaje upozorenje stanovništvu da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinose zagađenju vazduha, te ustanovama školskog i predškolskog vaspitanja i obrazovanja, da djeca ne borave na otvorenom prostoru van zgrade za vrijeme velikih i malih odmora, kao i da se časovi fizičkog vaspitanja ne odvijaju u dvorištu škole.

Zbog epizode “pripravnosti” izdaje se upozorenje da je zabranjeno spaljivanje otpada i drugog nevegetacijskog materijala na otvorenom prostoru,kao i da se vrši pojačan inspekcijski i drugi nadzor nad primjenom svih mjera.

Filter 2019