Wed. Mar 22, 2023
ћирилица /latinica

Rekordan broj prijavljenih glasača iz inostranstva pod velom sumnje: Biće posla za tužioce

Izvor: Glas Srpske

Centralna izborna komisija BiH donijela je odluku kojom se zbog zloupotreba sa prijavama odbija upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH za čak 27.960 birača.

Istovremeno je utvrđeno da pravo na glasanje iz dijaspore ima 101.771 birač, što je drastično više nego u dosadašnjim izbornim ciklusima. Iz CIK-a BiH je saopšteno da će “sve prijave za glasanje izvan BiH, gdje postoji sumnja u postojanje krivičnog djela, dostaviti Tužilaštvu BiH”. Prema saznanjima našeg lista, Tužilaštvo i policija će imati pune ruke posla, a akcenat istrage će biti usmjeren prema biračima koji su za glasanje u odsustvu naveli istu adresu, kao i prema prijavama za koje je ustanovljeno da su potencijalni birači preminuli.

Dugogodišnji poslanik SNSD-a i član parlamentarnih komisija i radnih grupa za izmjene izbornog zakona Lazar Prodanović smatra da CIK poništavanjem prijava više od 27.000 birača samo baca prašinu u oči i stvara privid da radi nešto s ciljem poboljšanja i veće regularnosti izbornog procesa.

– Ne sumnjam da je bilo osnova za poništavanje tih prijava, ali sam siguran da je još 50.000 prijava, najblaže rečeno, sumnjivo. CIK je mogao podzakonskim aktima precizno regulisati to pitanje i onda ne bi dolazili u situaciju da poništavaju skoro 30.000 prijava – kaže Prodanović.

Prema njegovim riječima, dobro rješenje bi bilo kada bi bila uvedena obaveza ovjeravanja obrazaca za prijavu i fotokopija ličnih dokumenata.

– Pošto se lični dokument mora ovjeriti isključivo lično, tako bi bilo onemogućeno da mešetari sa običnom fotokopijom ličnog dokumenta i popunjavanjem obrazaca prijave nekoga za glasanje iz inostranstva, kao što predviđaju postojeća izborna pravila – kaže Prodanović.

Šef Kluba poslanika PDP-a u NSRS Perica Bundalo kaže za “Glas Srpske” da je uvjeren da, pored 27.960 odbijenih birača, sigurno i među više od 100.000 registrovanih ima neregularnih prijava.

– Pozdravljam odluku CIK-a da objavi imena svih birača registrovanih za glasanje iz inostranstva i pozivam građane da prijave sve izborne nepravilnosti – kaže Bundalo.

Odluku CIK-a pozdravlja i potpredsjednik Socijalističke partije Srđan Todorović koji podsjeća da inspektori Policijske uprave Doboj po naredbi Okružnog tužilaštva iz ovog grada, a upravo na osnovu prijave SP-a, vode istragu o izbornim neregularnostima na opštim izborima 2018. godine u vezi sa nezakonitim prijavljivanjem birača za glasanje putem pošte.

– Mi smo tada otkrili da je desetak naših aktivista prijavljeno za glasanje iz Futoga kod Novog Sada iako niko od njih nikada u životu nije bio u tom mjestu, niti ima ikakve veze s njim. Jasno je da je neko došao do fotokopija njihovih ličnih dokumenata i poslao ih CIK-u uz obrazac za glasanje iz inostranstva, čime ih je praktično po zakonu prijavio za glasanje. Obradovan sam što policija i tužilaštvo postupaju po toj prijavi, ali broj od preko 100.000 birača registrovanih za glasanje iz inostranstva na novembarskim lokalnim izborima sa­m po sebi predstavlja potvrdu da će takvih manipulacija biti i ove godine – kaže Todorović.

Rok za žalbe na odluku CIK-a o odbijanju prijave za 27.960 birača istekao je u subotu u 24 časa. Iz CIK-a je precizirano da se, izuzetno, dokazi kojim se osporava odluka CIK-a mogu dostaviti najkasnije do 5. oktobra (danas) do 16 časova, ali pod uslovom da je žalba dostavljena u roku.

Filter 2019