Wed. Mar 29, 2023
ћирилица /latinica

Predstavnici političkih partija potpisali izborni etički kodeks (FOTO)

Predstavnici 10 političkih partija i dva kandidata za načelnika opštine Istočna Ilidža potpisali su danas izborni etički kodeks kojim su se obavezali na uzdržavanje od govora mržnje tokom predizborne kampanje.

Predsjednik Opštinske izborne komisije Istočna Ilidža Miroslav Janjić istakao je da se nada da će potpisani etički kodeks, u organizaciji Misije OEBS-a u BiH, donijeti fer i korektno sprovođenje izbora na području ove lokalne zajednice.

Predstavnik Misije OEBS-a u BiH Samra Ramić istakla je da etički kodeks za lokalne izbore koji sadrži demokratske principe zakonitosti izbora treba da spriječi korištenje jezika mržnje i zapaljive retorike, kao i politički pritisak na birače.

Ramićeva je naglasila da potpisani dokument potpisnike ne obavezuje zakonski, ali je odgovornost političkih partija prema biračima koji će izaći na izbore.

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Nebojša Šešlija je u svoje ime i u ime koalicije “Izgradimo zajedno Istočnu Ilidžu” pozvao sve da se u fer i korektnoj kampanji sprovedu predstojeći lokalni izbori.

Šešlija je pozvao stanovnike Istočne Ilidže da biraju između dva koncepta i plana razvoja opštine, te da na tim principima bude kompletna kampanja i sam dan izbora.

Kandidat SDS-a za načelnika opštine Marinko Božović, koji je i aktuelni načelnik, naglasio je da predstojeći izbori treba da proteknu u fer i demokratskoj atmosferi i da se kandidati trebaju takmičiti programima i idejama i svim strateškim stvarima koje su dio programa političkih partija.

Božović je naglasio da ni do sada nije koristio pogrdne izraze i jezik mržnje, te da to neće biti njegov način komuniciranja ni u ovoj predizbornoj kampanji.

Prema njegovim riječima, tokom predizborne kampanje treba pričati samo o jasnim programima, idejama i vizijama razvoja opštine Istočna Ilidža.

Filter 2019