Sat. Apr 1, 2023
ћирилица /latinica

Prvi kotlovi “Toplane” Istočna Ilidža sa radom počinju 01. novembra

Autor: FILTER/ M.K.

Na sastanku načelnika opštine Istočna Ilidža sa direktorom JP „Toplane“ Istočna Ilidža i direktorom firme „NPL“, razgovarano je o  stavljanju u funkciju prvih kondenzacijskih kotlova u Istočnoj Ilidži.

Prvi kondenzacijski kotlovi su ugrađeni u objekat firme „NPL“, koji se nalazi na Bijelom polju, na površini od oko 6.000 kvadrata i obuhvata 100 stanova.

Kotlovima će gazdovati JP „Toplane“ Istočna Ilidža. Svi stambeno-poslovni objekti koji će se graditi u Istočnoj Ilidži imaće ovaj sistem grijanja.

“Očekujemo da će se prva toplotna energija, zasnovana na ovom sistemu grijanja, početi isporučivati od 1. novembra 2020. godine”, rekao je Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža.

“Osnivanjem JP „Toplane“ Istočna Ilidža postali smo korak bliži ostvarenju naše vizije o postojanju modernog i organizovanog preduzeća, koje će da pruži efektivnu i pouzdanu proizvodnju i distribuciju toplotne energije”, rekao je Božović.

Ono što nas je opredijelilo da pokrenemo i razvijamo projekat JP „Toplane“ Istočna Ilidža su, navodi Božović, činjenica da je ovo preduzeće potrebno opštini, prilika da primijenimo sistem koji će pokazati veću efikasnost, a istovremeno obezbijediti manju CO-2 emisiju, s obzirom na veliku zagađenost zraka u BiH, posebno u zimskom periodu.

Način na koji je organizovano JP „Toplane“ Istočna Ilidža, koje uskoro započinje svoj rad,  je jedinstven u Republici Srpskoj, tj. prvi je ovakav primjer organizovanog sistema grijanja. Veoma je važno naglasiti da se sistem rada zasniva na plinskim kondenzacijskim kotlovima, koji se po prvi put koriste u Istočnom Sarajevu. 

“Kod kondenzacijske tehnike ne koristi se samo toplota koja se dobija izgaranjem plina, već dodatno takođe toplota koja kod konvencionalne tehnike grijanja neiskorišteno odlazi kroz dimnjak. Sa ovom tehnologijom kondenzacijski kotao postiže stepen iskoristivosti do 98 posto i na taj način radi energetski štedljivo. Ovaj način rada ne štedi samo vrijednu energiju već se i štiti okolina kroz znatno smanjenje CO2-emisija, što su prepoznale sve evropske vlade, koje podstiču i subvencionišu ugradnju kondenzacijskih kotlova u svojim zemljama”, pojasnio je Božović.

Filter 2019