Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /latinica

Potpisan ugovor o rekonstrukciji zgrade Osnovne muzičke škole

Izvor: Srna

U Istočnom Novom Sarajevu danas je potpisan ugovor o rekonstrukciji i utopljavanju fasade na objektu Osnovne muzičke škole, ukupne vrijednosti oko 113.698 KM.

Ugovor su potpisali načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić, direktor Osnovne muzičke škole u ovoj lokalnoj zajednici Dalibor Jović i direktor USAID-ovog projekta “PRO-budućnost” Majda Behrem Stojanov.

Ćosić je rekao novinarima da opština kao investitor za ovaj projekat daje oko 49.000 KM, dok razliku od 64.000 KM, kao drugi investitor, obezbjeđuje humanitarna organizacija Katolička služba pomoći /CRS/.

Prema njegovim riječima, ovaj značajan projekat je pokazatelj da opština, osim sa domaćim organizacijama, institucijama u Republici Srpskoj i na nivou BiH, sarađuju i sa međunarodnim organizacijama koje joj pomažu da ispuni svoje nadležnosti sa nivoa lokalne uprave.

On je napomenuo da je lokalna zajednica ove godine finansirala zamjenu krovne konstrukcije na objektu Osnovne muzičke škole, dok je u prethodnim godinama zamijenjena vanjska stolarija, a završetkom ovog projekta biće kompletno rekonstruisan objekat spolja.

“Namjera nam je da u ovom objektu pokušamo da premjestimo i srednju muzičku školu. Ako bismo uspjeli postići dogovor sa resornim ministarstvom da rekonstruišemo 200 kvadrata u prizemlju objekta, time bismo imali kompletnu priču osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja u opštini Istočno Novo Sarajevo”, istakao je Ćosić, dodajući da je ovo po veličini druga osnovna muzička škola u Republici Srpskoj.

On je dodao da “PRO-budućnost” projekat, na kojem rade već šest godina, ima za cilj da doprinese što većem nivou razvoja međusobne tolerancije i uvažavanja naroda u BiH.

Direktor USAID-ovog projekta “PRO -budućnost” Majda Behrem Stojanov je istakla da projekat djeluje u 75 opština i gradova u BiH, te da imaju mogućnost da podrže infrastrukturne projekte.

Ona je dodala da su, osim Istočnog Novo Sarajeva, danas potpisani i ugovori za opštine Sanski Most i Bosanski Petrovac, koje su uključene u prvu fazu obilazaka lokalnih zajednica i prvih devet projekata.

“Već smo krenuli u obilazak novih 25 opština, upoznajemo načelnike lokalnih zajednica o kriterijumima koje je potrebno da ispune prilikom apliciranja i kandidovanja projekata za ovu infrastrukturnu pomoć. Nadam se da ćemo od proljeća naredne godine da podržimo još nekih osam, devet projekata, a godinu iza toga još toliko. Ukupan iznos sa kojim je USAID podržao ovih prvih devet infrastrukturnih projekata je oko 500.000 KM”, istakala je Stojanov.

Direktor Osnovne muzičke škole u Istočnom Novom Sarajevu Dalibor Jović zahvalio je opštini koja je imala razumijevanja za potrebe ove ustanove, kako nastavnika, tako i učenika, kao i humanitarnoj organizaciji CRS koja implementira projekat “PRO-budućnost”.

“Ovim projektom ćemo dobiti nekoliko važnih stvari, kao što je utopljavnje objekta, kao i ljepši, reprezentativniji izgled škole. U okviru projekta održaćemo i zajednički koncert sa nekom muzičkom školom iz Federacije BiH, čime ćemo poboljšati međuljudske odnose, kao i zajednička predavanja, a uspostavićemo ozbiljnije kontakte i nastaviti saradnju”, istakao je Jović, dodajući da među učenicima Osnovne muzičke škole ima i djece iz FBiH.

On je dodao da imaju šest odsjeka – za klavir, violinu, solo pjevanje, harmoniku, flautu i gitaru, kao i da je trenutno upisano 394 učenika.

Filter 2019