Mon. Mar 20, 2023
ћирилица /latinica

Pokazna vježba terenskih ekipa u slučaju prirodne ili druge nesreće

Izvor: Srna

Terenske ekipe Crvenog krsta Republike Srpske pokazale su danas u Istočnom Sarajevu pripremljenost i osposobljenost svih timova u slučaju prirodne ili druge nesreće i njihova koordinacija na terenu.

Ova pokazna vježba izvedena je povodom 13. oktobra – Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa.

Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Snježana Kovač rekla je da članovi i volonteri ove humanitarne organizacije, kao i građani moraju biti spremni da u situacijama poput zemljotresa, poplava i drugih prirodnih nesreća pomognu ugroženima s obzirom na to da Srpska nema vojsku koja bi pomogla onima kojima je pomoć potrebna.

“Crveni krst osposobljava svoje višenamjenske terenske jedinice i ekipe koje sačinjavaju članovi i volonteri, za prihvat i zbrinjavanje stanovništva, odnosno s ciljem adekvatnih priprema za krizne situacije u kojima bismo se mogli naći”, rekla je Kovačeva novinarima.

Ona je pojasnila da je današnjom vježbom prikazano na koji način se zbrinjava stanovništvo koje je zadesio zemljotres, koji izaziva opštu paniku, nestanak lica pod ruševinama, povrijeđene, ali i poginule ljude.

Kovačeva je rekla da se u takvim situacijama uključuje organizacija crvenog krsta i hitne medicinske pomoći.

“Crveni krst u višenamjenskim terenskim ekipama ima i službu traženja, psiho-socijalnu podršku, kućnu njegu, te prihvatni centar u kom se vrši evidencija lica koje su se zadesile u zemljotresu”, dodala je ona.

Tehničar u Hitnoj medicinskoj pomoći Istočno Sarajevo Andrej Kovačević, koji je simulirao kardiopulmonalnu reanimaciju, rekao je da je za građane najbitnije da se započne reanimacija pacijenta, jer se time “kupuje” vrijeme, dok ne dođe ekipa medicinske pomoći koja će mu uz pomoć aparata spasiti život.

“Najbitnije je da se odredi da li je pacijent bez svijesti, a ako jeste potrebno je da što prije započne reanimacija, jer mu to spašava život. Od svega je najbitnije započeti kompresije, odnosno masažu srca da bi se podstaklo da pumpa krv”, pojasnio je Kovačević.

U vježbi su učestvovale ekipe Crvenog krsta Istočna Ilidža i Pale, Teritorijalna vatrogasna jedinica Istočno Sarajevo i Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Istočno Sarajevo, koja je povodom 16. oktobra, Međunarodnog dana reanimacije, predstavila i kardiopulmonalnu reanimaciju.

Filter 2019