Sat. Apr 1, 2023
ћирилица /latinica

Pašalić najavio podršku preduzeću “Poljoprom”

Izvor: Srna

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić danas je u Istočnoj Ilidži tokom posjete preduzeću “Poljoprom” vlasnika Mila Sikime najavio podšku Vlade u daljem razvoju ovog preduzeća, čija je primarna djelatnost proizvodnja stočne hrane.

“Razgovarali smo o instalaciji novih silosa, odnosno opreme za skladištenje poljoprivrednih proizvoda ili komponenti za stočnu hranu. Planiraćemo u narednoj godini tu podršku na način da ćemo fiksno refundirati sredstva u visini 30 odsto ukupne investicije”, izjavio je Pašalić novinarima.

Ističući da je najbolje uložen novac u kapitalne projekte u poljoprivredi – nabavku mehanizacije, izgradnju objekata, nabavku opreme, Pašalić je podsjetio da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske u ovoj godini za te svrhe uložilo blizu 13 miliona KM za oko 1.500 poljoprivrednih proizvođača.

“Nastavićemo tako i sljedeće godine”, rekao je Pašalić.

On je dodao da je sa Sikimom razgovarano i o voćarskoj proizvodnji, što je još jedna od djelatnosti kojom se bavi u naselju Vojkovići, i mogućnosti da se poljoprivredni proizvođači na ovom prostoru udruže.

“Mislim da postoji potencijal za to, iako je posjed usitnjen, ali su ljudi vrijedni. Kad su udruženi, lakše je da ih podrže vladine i nevladine institucije, da plasiraju svoj proizvod i obezbijede repromaterijal”, zaključio je Pašalić.

Sikima je istakao da bi izgradnja novih silosa povećala skladišne kapacitete “Poljoproma” za 200-300 tona.

“U silosima bismo skladištili žitarice koje se koriste kao sirovina”, objasnio je Sikima i dodao da bi novi silosi omogućili da se žitarice kupuju u vrijeme žetve, kada im je cijena na tržištu najpovoljnija, čime bi bilo zaštićeno i finansijsko poslovanje preduzeća.

Sikima je naveo da se preduzeće “Poljoprom”, koje postoji 30 godina i zapošljava 20 radnika, osim proizvodnje stočnog materijala bavi i prodajom sjemenskog i rasadnog materijala, a u njegovom sklopu posluje i farma konzumnih jaja.

Posjeti ministra Pašalića prisustvovao je i šef Kluba odbornika SNSD-a u SO Istočna Ilidža Nebojša Šešlija, koji je rekao da su ovom prilikom informisani o negativnim efektima pandemije virusa korona na poslovanje “Poljoproma”.

“Čuli smo da je proizvodnja samo konzumnih jaja sa 15 hiljada opala na šest hiljada komada dnevno”, naveo je Šešlija.

Izrazivši nezadovoljstvo što opština nije imala sluha da pomogne u rješavanju tog problema, Šešlija je najavio da će na narednoj sjednici SO zatražiti da opština jače stane u zaštitu domaćih proizvođača i da izađe sa jasnim programima podrške ovoj proizvodnji, što do sada nije nikada urađeno.

Filter 2019