Mon. Mar 27, 2023
ћирилица /latinica

PALE: Nakon sanacije objekta Doma zdravlja značajne uštede

Autor: FILTER/ V.Č.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić posjetila je danas opštinu Pale, gdje je i održan sastanak sa načelnikom opštine Boškom Jugovićem.

Golićeva je zajedno sa načelnikom opštine Pale obišla Dom zdravlja u ovoj opštini, u kojoj se trenutno, u okviru projekta Energetska efikasnost u Republici Srpskoj, koji implementira Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, izvode radovi na energetskoj sanaciji objekta.

„Drago mi je što sam danas ponovo ovdje, ono što je obećano to se i realizuje. Ovom sanacijom troškovi će biti znatno niži nego prije ovog projekta. Zadovoljstvo mi je istaći da ovaj projekat koji se upravo radi iznosi preko 650 000KM. Nakon završetak radova na Domu zdravlja u planu imamo i sanaciju Matične biblioteke u Istočnom Novom Sarajevu. Moramo da zaštitimo život i zdravlje zaposlenih i svih onih koji posjećuju Dom zdravlja. Vlada Republike Srpske je do sada uložila preko 150 milona KM računajući i investicije na planini Jahorini. Dobra sinergija i dobar odnos lokalne vlasti sa Vladom Republike Srpske rezultira sa mnogo dobrih projekata,“ izjavila je Srebrenka Golić.

Dodala je da je u razgovoru sa načelnikom opštine Pale čula njegovu viziju i buduće projekte koje namjerava implementirati.

“Imaće podršku Vlade Republike Srpske kao i podršku Vlade Srbije. Svaka nova investicija dovodi do angažovanja raznih djelatnosti. Opština Pale će u saradanji sa Vladom Republike Srpske dobiti još jedan zamajac u narednom periodu”, dodala je Golićeva.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je ovo samo jedan dio pomoći Vlade Republike Srpske aktuelnim projektima.


„Mi smo na sličan način realizovali i projekat energetske efikasnosti OŠ “Pale” i Srednjoškolskog centra. Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo je zahvaljujući kreditnim aranžmanima dobilo dosta grantova i te grantove plasiramo za uštedu energije. Ovo je samo jedan u nizu projekata, naš cilj je velika aktivnost za izmještanje i izgradnju nove toplane”, izjavio je Boško Jugović

Direktor Doma zdravlja, Ivan Šarac, podsjetio je da je objekat bio “u jako erozivnom stanju”.

“Ovim projektom smo se utoplili, smanjićemo troškove, našim pacijentima će biti udobnije. Od 1976. godine, kada je ovaj Dom zdravlja i napravljen, do danas niko nije preuzeo ništa po ovom pitanju. Dom zdravlja smo zatekli u jako lošem stanju i neozbiljnom finansijskom stanju, dug je bio preko dva miliona kovertibilnih maraka i svakodnevno nam pristižu fakture. Imamo velike troškove ali na ovaj način ćemo bar troškove grijanja značajno smanjiti. Mjesečni troškovi grijanja su bili preko 4 000 KM, a nakon sanacije se nadamo da će se troškovi smanjiti minimalno za 14 000 KM na godišnjem nivou“, rekao je Šarac.

Filter 2019