Општина Пале ће стипендирати студенте Српског језика и Историје

Извор: Срна

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву на Палама Драга Мастиловић и начелник општине Пале Бошко Југовић потписали су споразум о стипендирању студената националне групе предмета на студијским програмима Српски језик и књижевност и Историја и археологија.

Мастиловић је рекао новинарима да је овај споразум први овакве врсте, који се потписује у Републици Српској, па самим тим има посебан значај, будући да су сви свједоци да је посљедњих година високо образовање изложено некој врсти тржишних принципа, а самим тим и хуманистичке и идентитетске науке, у које спадају српски језик, књижевности и историја.

Он је захвалио Југовићу што се одазвао на позив Филозофског факултета за овај споразум, према којем ће општина од наредне академске године стипендирати по три уписана студента на прву годину на студијске програме при овој високообразовној установи – Српски језик и књижевности и Историја и археологија.

“Југовић је у потпуности разумио проблеме идентитетских наука и значај њиховог очувања уопште за Републику Српску и радо прихватио иницијативу. Споразум ће, надам се, бити подстрек и осталим локалним заједницама да учине нешто тако и да на тај начин заједнички заштитимо све идентитетске науке”, навео је Мастиловић.

Према његовим ријечима, са Југовићем је разговарано и о иницијативи коју је покренуо Филозофски факултет, као један од највећих факултета Универзитета у Источном Сарајеву, да се на Палама подигне биста познатом Србину грофу Сави Владисавићу и Светом Петру дабробосанском, који је мученички пострадао у Другом свјетском рату.

Мастиловић је рекао да су, такође, предложили Југовићу да се у сарадњи са републичким органима покрене иницијатива о изградњи Архива града Источног Сарајева, поред Музеја одбрамбено-отаџбинског рата, чија је изградња у току.

Начелник општине Пале Бошко Југовић истакао је да ће општина од сљедеће академске године финансирати студенте националне групе предмета прве године студија, те да овим стипендирањем желе да мотивишу средњошколце да упишу Српски језик и књижевност и Историју и археологију.

“Ми смо одлучили да из тих студијских програма по три прворангирана студента стипендира општина Пале, за студенте прве године, што је изузетак, јер се стипендије додјељују другој, трећој и четвртој години. Желимо да мотивишемо средњошколце да уписују те националне студијске програме, како бисмо били у прилици да очувамо свој национални идентитет”, изјавио је Југовић.

Југовић је нагласио да желе да промовишу вриједности српске кулуре, чему ће допринијети и изградња Музеја одбрамбено-отаџбинског рата и парка на Палама, чија је градња у току.

Он је додао да локална заједница подржава све активности Филозофског факултета, са којим успјешно сарађују већ годинама.

Filter 2019