Млађен Цицовић: Наша сарадња није ни на чију штету

Извор: Глас Српске

Сарадња Републике Српске и Србије је све видљивија голим оком и нема ниједног разлога за сумњу. И једна и друга су усмјерене ка миру и сарадњи у региону, што ће се моћи чути током предстојеће манифестације “Дани Српске у Србији”, која се показала као пун погодак.

Поручио је то за “Глас Српске” шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, посјетивши да се та манифестација организује од 2013. године, али ће ове године бити у другачијем формату због пандемије.

Српска ће бити представљена кроз шест колажних емисија, почевши од 9. октобра, које ће бити емитоване на више од 30 ТВ програма, а у којима ће гости бити високи републички званичници и представници с обје стране Дрине те промовисани потенцијали Српске у привреди, туризму, култури, са освртом на политичку, економску и сваку другу сарадњу двије земље.

– Том манифестацијом дајемо још један позитиван импулс укупној сарадњи и јачању наших односа. Одлучили смо да због вируса корона не прекидамо манифестацију, већ да је реализујемо у ТВ формату. Представићемо све што смо радили и најавити нове пројекте на којима ће радити двије владе, видјеће се како сарађују градови и општине, а кроз све емисије ће се видјети и природне љепоте Српске. Причаћемо и о очувању националног идентитета, културе, традиције, језика, ћирилице. Радимо све што можемо да Српску приближимо Србији – каже Цицовић.

Како оцјењујете тренутну сарадњу Српске и Србије?

ЦИЦОВИЋ: Односи су одувијек били добри, али никад нису били бољи него сада. Многи инфраструктурни пројекти се виде, од моста између Братунца и Љубовије, новог повезивања аутопутем и новог моста на Рачи. Нема града ни општине гдје није урађен неки пројекат новцем из Србије. Наши путни правци су сусрећу, не мимоилазе се. Просто, сарадња је све боља и о томе ћемо причати кроз емисије. Србија нам је помогла и у овој пандемији, а наш задатак је да јачамо сарадњу, посебно у успостављању културе сјећања и да уз све то водимо рачуна о доприносу регионалном просперитету.

Заједнички се обиљежавају важни историјски датуми, а посљедња у низу је прослава Дана српског јединства, слободе и националне заставе. Шта то говори?

ЦИЦОВИЋ: То је најважније. Тај ниво сарадње на пројектима и програмима који су усмјерени на очување националног идентитета, успостављања културе сјећања је гарант и да ћемо на економском и свим другим пољима заједно радити.

Поједини у БиХ, ипак, не виде тако ту сарадњу. Србију често и оптужују да не поштује суверенитет и територијални интегритет БиХ?

ЦИЦОВИЋ: Имајући у виду снагу и позицију Србије, да је мотор развоја у региону, никада се из Србије, посебно од предсједника Александра Вучића, није чула ниједна изјава која није у интересу свих народа на овом простору. И Српска и Србија су за регионалне пројекте. То је потврђено и у разговору о “мини Шенгену”, који је сада на сцени. Из Српске и Србије никада није било ниједног потеза који би давао за право некоме да тако реагује, као што то често имамо из Сарајева. Српска не треба да се обазире на то, додуше треба да на прави начин информише о ономе што ради, да то није на штету Бошњака ни Хрвата у БиХ и да све што радимо јесте давање доприноса у изградњи БиХ, која је дефинисана Дејтонским споразумом и да морамо да се вратимо у уставне оквире, јер је ту будућност. Што прије одустанемо од покушаја мајоризације и наметања воље другима, а рјешења буду донесена консензусом, како је и дефинисано Уставом, биће нам боље.

Србија је међу гарантима Дејтонског споразума, а у новембру се навршава четврт вијека од његовог потписивања. Која је Ваша порука?

ЦИЦОВИЋ: На сцени данас имамо нешто што није добро ни за кога у БиХ. Стални су притисци за измјене Дејтонског споразума, намеће се његов дух, а не слово. Морамо се вратити Дејтону, причи о пројектима и програмима који јачају економску сувереност и будућност свих народа, а ка томе ћемо брже ићи онда када разумијемо да је најважнија ствар у једној земљи поштовање Устава.

Filter 2019