Sat. Apr 1, 2023
ћирилица /latinica

Maske obavezne i na otvorenom

Izvor: RTRS/Mondo

Republički štab za vanredne situacije, kako bi se zaustavio trend loše epidemiološke situacije, uveo je mjeru obaveze nošenja zaštitne maske na otvorenom, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Republički štab za vanredne situacije odlučio je danas da je nošenje zaštitne maske na otvorenom obavezno, osim za djecu mlađu od sedam godina, lica sa posebnim potrebama koja ne mogu sama da skinu masku i za vrijeme sportskih aktivnosti.

Ova mjera je uvedena s ciljem zaštite zdravlja građana, kao i ekonomske situacije u Republici Srpskoj.

Na sjednici je istaknuto da se apeluje na građane da maksimalno poštuju preventivne mjere i svoje ponašanje usklade sa obavezujućim mjerama, a koja se odnose na nošenja maski u zatvorenom prostoru i na otvorenom prostoru, a u skladu sa uputstvom Insitituta za javno zdravstvo Republike Srpske, zatim dezinfekcije prostora i izbjegavanje svih javnih okupljanja.

Republički štab za vanredne situacije donio je danas odluku da se zabranjuje muzika uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće.

Ministar zdravlja RS Alen Šeranić je kazao da je tamo gdje je bila muzika uživo bilo evidentno opuštenije ponašanja i nepridržavanje mjera.

“Do 16. novembra se zabranjuju privatna okupljanja veća od deset osoba, kao što su svadbe, krštenja, proslave i drugo… Komunalna policija i policija MUP-a RS će to kontrolisati. Na privatni posjed se ne može ući samo na osnovu ovog zaključka Štaba, nego na osnovu odredbi javnog reda i mira i slično. Privatna okupljanja treba svesti na minmium. To nas najviše ugrožava kada je u pitanju širenje virusa korona,” kazao je Šeranić.

Na pitanje da li građanin može, primjera radi, da slavi krsnu slavu ili bilo koji privatni događaj u restoranu, a ne može na privatnom posjedu, nadležni nisu dali konkretan odgovor.

Nije precizirano kakve su kazne predviđene za privatno okupljanje veće od deset osoba.

Ministar Šeranić je istakao i da je preporučeno da se „ustanovi rad od kuće“.

Precizirao je i da, kada je u pitanju obaveza nošenja maski na otvorenom, postoje tri izuzetka – djeca do sedam godina, osobe sa posebnim potrebama koji je ne mogu skinuti i staviti masku bez tuđe pomoći, te tokom fizičke, sportske i rekreativne akvitnosti u okviru sportskih objekata.

Filter 2019