Thu. Mar 23, 2023
ћирилица /latinica

Mala Sofija svakim danom sve bolje

Izvor: RTRS

Prošla su dva mjeseca otkako je mala Sofija Markuljević sa roditeljima otišla na liječenje u San Francisko. Stigle su i vijesti koje Srbija, ali i region, željno očekuju – Sofija je svakim danom sve bolje. Stefan i Marija Markuljević sada apeluju na sve ljude dobre volje da se priključe akcijama za pomoć u liječenju druge bolesne djece.

Sofija Markuljević je s roditeljima Stefanom i Marijom oko dva mjeseca u Los Anđelesu gdje je 2. septembra primila zolgensmu – lijek za liječenje spinalne mišićne atrofije, najskuplji na svijetu i registrovan samo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Otac Stefan objašnjava da Sofija od tada dobija velike količine steroida i da je iz tog razloga potrebno stalno praćenje u bolnici i analize krvi i ostalih parametara koji su potrebni.

– Svakodnevica nam je takva da imamo stalno vježbice, što fizikalnu terapiju, što okupacionu, bazen i to je nešto što doprinosi Sofiji da bude mnogo bolje. Sofija je mnogo jača, mnogo čvršća, jače se dere i plače što je jako dobro i ima odlične rezultate – priča Stefan.

Dodaje i da zna da ne može sve to preko noći i da je daleko od odličnog ali je, kako kaže, mnogo bolje nego što je bilo.

– Moram da se zahvalim svim porodicama ovdje u Los Anđelesu koje su nam pomogle kada smo došli, da se snađemo, smjestimo, pronađemo bolnicu i sve ono što nam je bilo potrebno i uvijek su bili tu za nas i ovim putem želim da im kažem hvala – zahvalan je otac Sofije.

Marija, Sofijina majka, istakla je takođe da se veliki broj ljudi u Los Anđelesu uključio kada je Sofiji bila potrebna pomoć i puno im pomogao.

Dodala je i da se i sada na razne načine uključuju u akcije za Lanu, Minu, Aniku, Olivera i svu drugu djecu kojima je potrebna pomoć.

– Mi još jednom želimo da se zahvalimo svima vama koji ste Sofiji dali šansu da dođe ovdje da dobije terapiju i da se svi zajedno borimo da ona bude bolje. Na sve moguće načine ste nam pomogli i želimo da apelujemo na sve koji su u mogućnosti da se takođe uključe u akciju za Lanu, Minu, Aniku, Olivera i drugu djecu i da uz božiju pomoć sva ta djeca dobiju terapiju i da se ovdje pridruže Sofiji – poručila je Marija Markuljević za RTS iz Los Anđelesa.

Filter 2019