Thu. Mar 23, 2023
ћирилица /latinica

Kako spasiti jednu od najbrojnijih kolekcija ikona u BiH?

Izvor: FILTER/BHRT

U Umjetničkoj galeriji BiH pojavio se problem u jednoj od najvrijednijih kolekcija koju ova galerija posjeduje. Riječ je o zbirci ikona i stare umjetnosti.

Kako je za BHRT rekla Ivana Udovičić, kustosica UGBIH, riječ je o kolekciji koja se smatra jednom od najbrojnijih kolekcija u BiH kada su ikone u pitanju. Poslije Stare pravoslavne crkve u Sarajevu, ova kolekcija Umjetničke galerije se smatra najbrojnijom. Većina ikona spada u pravoslavno naslijeđe.

Problem sa ovom kolekcijom dogodio se još za vrijeme rata kada je jedan dio otuđen. Nestalo je preko 40 ikona koje do danas nisu pronađene,a nestanak je prijavljen i Interpolu.

Prilikom rada na inventuri ove godine, ustanovljeno je da je veliki broj ikona oštećen, zbog neuslovnog smještaja u prostorima depoa u kojima se čitava zbirka UGBiH drži. Ikone, s obzirom na to da je riječ o slikama na drvenoj podlozi, su nekako najpodložnije neadekvatnim uslovima smještaja.

Odmah po ustanovljavanju situacije pokušali smo kontaktirati sve stručnjake, Projekat je napravljen, tačno se zna šta treba napraviti i koliko to košta– izjavila je Udovičić i dodala da su se obratili Federalnom ministarstvu za kulturu i sport, ali da sredstva nisu dobili. Osim ovom ministarstvu, iz UGBiH obratili su se i pojedinim ambasadama za pomoć.

Situacija je složena jer se mora djelovati hitno kako bi se zaustavilo dalje propadanje ikona.

Zbirka ikona Umjetničke galerije BiH danas broji oko osamdeset djela koja su nastala u vremenskom rasponu od kraju petnaestog do početka devetnaestog vijeka.

U zbirci su zastupljena djela domaćih, italo-grčkih i ruskih ikonopisaca.

Od imena domaćih ikonopisaca treba pomenuti porodicu Dimitrijević – Rafajilović, te imena poput Sanka Daskala, Simeona Lazarevića i dr. te strane ikonopisce koji pripadaju krfskoj, moskovskoj i drugim školama.

Iako nevelika, u ovoj zbirci zastupljene su sve osnovne stilske grupe ikonopisa u nas, te se unutar kolekcije mogu prepoznati glavne karakteristike svake od njih. Tako se uz zbirku ikona Stare pravoslavne crkve u Sarajevu, kolekcija Umjetničke galerije BiH ubraja među najbogatije i najznačajnije u Bosni i Hercegovini.

Filter 2019