Sat. Apr 1, 2023
ћирилица /latinica

Kazna za plakatiranje na nedozvoljenim mjestima

Izvor: Srna

U opštini Istočno Novo Sarajevo biće kažnjavano plakatiranje na nedozvoljenim mjestima tokom predostojeće predizborne kampanje, rekao je Srni načelnik opštinskog Odjeljenja za poslove komunalne policije i parking prostore Slaviša Slijepčević.

On je naveo da je, prema pravilniku ponašanja u predizbornoj kampanji, zabranjeno postavljanje bilo kakvih obavještenja političkih subjekata na mjesta, poput uličnih stubova rasvjete, na zidovima zgrada, javnim objektima, saobraćajnicama.

“U našoj lokalnoj zajednici postoje određena mjesta, bilbordi, reklamne korpe ili neki drugi vidovi oglašavanja gdje je dozvoljeno da bude zalijepljen propagandni materijal. Za sve ostalo komunalna policija će kažnjavati one koji postavljaju propagandi materijal na nedozvoljena mjesta, koji će to morati i da uklone”, naveo je Slijepčević.

On je naveo da će i ove godine komunalna policija kontrolisati i nadzirati plakatiranje, odnosno reklamiranje građana posredstvom letaka i drugih vrsta reklamnih materijala, te da su svim političkim subjektima poslali obavještenja da bi do 15. oktobra, kada počinje kampanja pred lokalne izbore, bili upoznati o pravilima ponašanja u vezi sa oglašavanjem u opštini.

“Mi ćemo od 15. oktobra, pa mjesec dana nakon izbora to da pratimo i kažnjavamo ljude koji budu radili protivno zakonu”, poručio je Slijepčević.

On je napomenuo da je u ranijim godinama bilo nepoštovanja, posebno nakon izbora kada ostanu bilbordi ili neki drugi vidovi reklame političkih subjekata, što kažnjava Centralna izborna komisija BiH.

“Što se tiče nas, kada je riječ o nedozvoljenom plakatiranju, te kazne se kreću od fizičkog do pravnog lica, odnosno od 100 KM do nekoliko hiljada”, dodao je Slijepčević.

On ističe da se, nažalost, političke partije, kao i pojedinci, oglašavaju i reklamiraju na svakom mjestu, iako na području opštine Istočno Novo Sarajevo ima sasvim dovoljno mjesta predviđenih za oglašavanje, te svi imaju dovoljno mogućnosti da se reklamiraju tokom predstojećih lokalnih izbora.

Kada je riječ o radu parking službe i naplativosti, Slijepčević ističe da je pojava virusa korona uticala i na to, jer jedan period služba nije radila, ali je za devet mjeseci naplaćeno između 22.000 KM i 23.000 KM.

On je dodao da se cijena parkinga nije mijenjala, za sat iznosi jednu KM, dnevna je tri KM, 40 KM je na godišnjem nivou zaposlenima u republičkim institucijama, a svim ostalima je 100 KM.

Slijepčević napominje da je i dalje prisutan veliki broj nesavjesnih vozača koji nepropisno parkiraju na trotoarima, zelenim površinama, biciklističkim stazama, te da svakodnevno pišu kazne.

“Trudimo se da građanima omogućimo normalno kretanje po trotoarima, da voze bicikl po biciklističkim stazama. Čak smo stavljali i stubiće koji bi trebalo da spriječe kretanje tih vozila po nedozvoljenim površinama, pa smo kao rezultat imali njihovo uništavanje”, navodi Slijepčević.

Navodeći da je veliki broj takvih prekršaja primjetan u poslijepodnevnim časovima, Slijepčević je ukazao na problem nedovoljnog broja komunalnih policajaca, koji rade samo u jednoj smjeni. “Tako da bi u tom slučaju trebalo da reaguje saobraćajna policija, koja ima iste ingerencije pisanja kazni kao i mi”, dodao je Slijepčević.

On je ponovio da je u Parku Gavrilo Princip u opštini Istočno Novo Sarajevo zabranjeno izvođenje kućnih ljubimaca, dodajući da se pravi veliki park u Centru tri gdje će biti posebno mjesto za njih, a posebno za stanovništvo.

“Komunalna policija svakodnevno obilazi Park Gavrilo Princip, te ukoliko zateknemo lice sa kućnim ljubimcem pišemo prekršajni nalog”, rekao je Slijepčević, još jednom apelujući da se stanovništvo pridržava propisa i da poštuje pravila.

Filter 2019