Mon. Mar 20, 2023
ћирилица /latinica

Istočno Sarajevo: Dekanima fakulteta uručene zlatne plakete grada

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i predsjednik Skupštine grada Miroslav Lučić uručili su danas zlatne plakete dekanima i predstavicima fakulteta čije je sjedište u ovom gradu za izuzetan doprinos u naučno-obrazovnom procesu i razvoju grada.

Plakete su uručene Mašinskom, Elektrotehničkom, Poljoprivrednom, Filozofskom, Ekonomskom, Pravnom i Fakultetu fizičkog vaspitanje i sporta, te Muzičkoj akademiji, a svečanosti je prisustvovao i rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić.

Lučić je rekao novinarima da je Skupština grada Istočno Sarajevo usvojila odluku da, povodom slave grada Istočno Sarajevo – Svetog Petra Dabrobosanskog, fakulteti sa sjedištem u ovom gradu budu nagrađeni zlatnim plaketama.

On je istakao je da Univerzitet u Istočnom Sarajevu pomaže razvoj grada.

“Drago nam je da imamo kvalitetan kadar i stručnjake u Istočnom Sarajevu, što nam je garancija da će grad i sve udružene opštine i dalje da se razvijaju. Uspjesi fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu nas uvijek raduju i doživljavamo ih kao svoje, zato što služe promociji grada”, rekao je Lučić novinarima nakon uručenja priznanja.

On je naglasio da će saradnja biti nastavljena i da će grad u skladu sa mogućnostima pomagati Rektorat i fakultete, odnosno Univerzitet u cjelini, zato što je to jedna od najvažnijih institucija koja se nalazi u Istočnom Sarajevu.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić čestitao je dekanima fakuleta na plaketama, koje su, kako je istakao, i zaslužili.

“Univerzitet u Istočnom Sarajevu je žila kucavica ovog dijela Republike Srpske i ima strateški značaj za njen razvoj. Svi mi koji radimo na Univerzitetu, ali i gradonačelnik i predsjednik Skupštine grada bi trebalo da damo svoj maksimum da ova visokoškolska ustanova svakog dana napreduje, kao što je rađeno i proteklih godina”, istakao je Kulić.

On je napomenuo da neće biti dozvoljeno da dođe do urušavanja, odnosno parčanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu i osnivanja nekih univerziteta po drugim lokalnim zajednicama, te da je strateški zadatak da se ova visokoškolska ustanova razvija.

Dekan Elektrotehničkog fakuleta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović zahvalio je gradu na priznanju, dodajući da to predstavlja veliku čast, ali i obavezu da to opravdaju u daljem radu.

“Zahvaljujem se i na pomoći grada na promociji fakulteta sa sjedištem u Istočnom Sarajevu. Mogu da kažem da smo ove godine uspjeli da povećamo i broj upisanih studenata, što je jako bitno. Smatramo da je potrebno upisivati što više studenata na javne fakultete kako bi ostali na području grada Istočno Sarajevo, a time i u Srpskoj”, zaključio je Popović.

Filter 2019