Mon. Mar 27, 2023
ћирилица /latinica

Zeljković: Zabrinjava broj zaraženih u odnosu na broj testiranih

Izvor: Srna

U pojedinim lokalnim zajednicama evidentirano je pogoršanje epidemiološke situacije kada je riječ o virusu korona i zabrinjavajući je broj pozitivnih slučajeva u odnosu na broj testiranih, istakao je danas direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković.

Zeljković je naveo da je u protekla 24 časa u Republici Srpskoj evidentirano 625 slučajeva virusa korona, od 1.417 testiranih uzoraka.

“Epidemiološka situacija se iz dana u dan pogoršava. Institut i laboratorije su povećali broj testiranja”, rekao je Zeljković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je rekao da će biti formulisan način testiranja u lokalnim zajednicama gdje kapaciteti nisu takvi da je moguće sva lica testirati i pregledati isti dan, odnosno da će lica sa lakšom kliničkom slikom ostajati kući i biti u izolaciji i pratiće se njihovo zdravstveno stanje.

“Ukoliko dođe do pogoršanja njihovog zdravstvenog stanja, biće upućeni u ambulantu, nakon čega će biti izvršena procjena za uzimanje uzorka i testiranje koji će u tom slučaju ići mnogo brže”, objasnio je Zeljković.

Zeljković je ponovio apel da su u ovakvoj situaciji najbolja zaštita maska i fizička distanca.

On je naveo da raste i broj umrlih, te da ne postoji lice koje se ne može zaraziti virusom korona, niti se može predvidjeti kako će ko reagovati na virus.

Epidemiolog Jela Aćimović rekla je da je u Srpskoj evidentirano pet smrtnih slučajeva u protekla 24 časa, a da je broj hospitalizovanih porastao za 56 pacijenata i sada ih je ukupno 498.

Ona je navela da je najveći broj novozaraženih iz Banjaluke 172, zatim iz Bijeljine 92.

“Sa ovim podacima smo prešli brojku od 15.000 ukupno pozitivnih od početka epidemije. Nikad do sada nismo imali ni ovoliki broj hospitalizovanih zbog kovida, a samo u Univerzitetskom kliničkom centru broj hospitalizovanih je od juče porastao za 22”, rekla je Aćimovićeva.

Aćimovićeva je naglasila da se u ovom trenutku neophodno fokusirati na oboljele sa težom kliničkom slikom, te da se obezbijedi da oni mogu biti zbrinuti – i na primarnom nivou i u bolnicama.

“Molimo ljude koji imaju simptome koji mogu ukazivati na kovid da se ne kreću, da ostanu u kućama. Isto tako, molimo osobe koje su bile u kontaktu sa nekim ko je potvrđen slučaj ili ima simptome kovida 19 da ostanu kući i ne kontaktiraju sa drugim ljudima 14 dana”, rekla je Aćimovićeva.

Ona je ukazala da pacijenti kojima imaju simptome treba da ostanu kod kuće i da se jave porodičnom ljekaru, dok pacijenti sa težom kliničkom slikom moraju ići na pregled kako bi bili adekvatno zbrinuti.

Filter 2019