Sat. Apr 1, 2023
ћирилица /latinica

Danas slavimo prvi rođendan

Autor: FILTER

Prije godinu na domenu citajfilter.com počeo je sa radom informativni portal Filter.

Portal je pokrenut iz želje za lokalnim medijem koji bi na jednom mjestu imao sve informacije sa područja Istočnog Sarajeva.

Filter je, kao što mu naziv kaže, pokušaj prečišćavanja vijesti i tema koje se svakodnevno serviraju. Prednost imaju pozitivne vijesti i pojave u odnosu na crnu hroniku i senzacionalističke vijesti kojim su mediji prepravljeni.

Osim lokalnih tema, prostor imaju i informacije iz Republike Srpske, BiH, regiona, ali je Istočno Sarajevo prije svega u prvom planu. Događajima na globalnom nivou se bavimo kroz ozbiljne analize. Velik broj kolumnista kroz svoje osvrte i priče ostavlja trag na stranicama portala i to nam je u ovih godinu dana bila jedna od čitanijih rubrika.

Male priče o velikim ljudima je kutak u kome se miješaju priče ljudi sa lokala i onih koji su davno otputovali u neke veće sredine. Ono što im je zajedničko je geografsko porijeklo i trag koji ostavljaju u onome čime se bave.

Istorijska razglednica je od prvog dana vaša omiljena rubrika u kojoj se kroz autorske tekstove i članke iz stare štampe, osvrćemo na istoriju sarajevskih Srba i ovih prostora. Upravo je tekst iz ove rubrike bio prvi objavljeni članak na portalu (ne računajući testnu fazu). Od tada do danas objavljena su ukupno 2343 članka.

Najčitaniji članci su vezani za nestanak djevojčica u Istočnom Sarajevu u julu ove godine. Među najčitanijim tekstovima je i priča o paljanskoj fabrici toalet papira. Istorijska razglednica ima najviše tekstova među najčitanijim, a vama najzanimljivi iz ove rubrike su Opis Sarajeva i Lukavice iz 1867, Bogojavljenska litija u Sarajevu 1903. i Kraljev Vaskrs na Ilidži. Podrška legendarnom doktoru Laziću i sve vezano za njegovu borbu i sjećanje na njega su, sa razlogom, bili u samom vrhu interesovanja. Od svakodnevnih dešavanja, najinteresantnije su vam bile vijesti o imenovanju Aca Stanišića i oporavku Damjana Škipine. Da volite čitati priče o našim sugrađanima, dokaz su tekstovi o Markovoj farmi i prvom pilotu sa naših prostora.

Čitanja nam pokazuju da smo dobili vaše povjerenje i nadamo se da smo ga u prvoj godini opravdali, a zadatak nam je da u narednim godinama budemo još bolji i sadržajniji.

Vaš Filter

Filter 2019