Sat. Apr 1, 2023
ћирилица /latinica

VLADA SRBIJE: Sarajka novi ministar rada

Izvor: FILTER/Novosti/RTS

Nakon završene sjednice Predsjedništva Srpske napredne stranke, građanima su se obratili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i mandatar za sastav nove Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.


Brnabić je rekla da će novi ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja biti dr Darija Kisić Tepavčević.

Darija Kisić Tepavčević je rođena 20. avgusta 1975. godine u Sarajevu. Dolazi iz porodice akademskih građana. Otac Bogdan je elektroinženjer, koji je radni vijek proveo u sarajevskom preduzeću “Energoinvest”. A majka Vesna je ljekar, pedijatar. Upravo je ona bila uzor mladoj Dariji da izabere ljekarski poziv. Dok se 3 godine mlađi brat opredijelio za struku oca. Te je završio elektrotehnički fakultet.

U razgovorima, kao i u intervjuima, Darija Kisić Tepavčević uvek ističe da je “100 odsto Hercegovka”. Naime, Kisići potiču iz mesta Baljci, kraj Bileće. I porodica njena majke, Pašić je iz Hercegovine.

Rado se sjeća djetinjstva ispunjenog igrom, nestašlucima, pa i “obračunima sa bratom iza kuće”. Čak i danas, kada zbog poslovnih obaveza nema dovoljno slobodnog vremena, veći dio ljeta provodi u rodnoj Hercegovini.

Osnovnu školu “Slobodan Vuković” u Sarajevu završila je kao đak generacije. Školovanje je nastavila u Trećoj gimnaziji. Nažalost, sa 17 godina dočekao ju je rat i razdvajanje porodice. Ona i brat su se preselili u Bileću, kod očevih. Dok su roditelji ostali u Sarajevu.

U Bileći je Darija Kisić Tepavčević sa, takođe, odličnim uspehom završila treću i četvrtu godinu u bilećkom srednjoškolskom centru “Golub Kureš”. Tek nakon maturiranja porodica se ponovo našla na okupu. Da bi ubrzo spas od ratnih razanja potražili u Beogradu.

U glavnom gradu Srbije je upisala Medicinski fakultet, koji je završila 2001. godine sa prosjekom 9,60. S obzirom na to da je bila dobar student već naredne godine dobila je priliku da počne da radi kao asitent-pripravnik na predmetu Epidemiologija. Vrlo brzo uvidjela je da joj rad sa studentima i naučna istraživanja prijaju. Pa je epidemilogiju izabrala za svoj životni poziv.

Godine 2006. na Medicinskom fakultetu u Beogradu je specijalizirala epidemiologiju. A zatim i doktorirala sa najvišim ocenama na temi “Prediktivna vrednost kvaliteta života u proceni ishoda bolesti kod bolesnika sa multiplom sklerozom”.

Doktor, profesor, epidemiolog, autor je više od sto naučnih radova iz oblasti epidemiologije, koji su objavljeni kako u domaćim tako i u stranim publikacijama.

Prije dvije godine je odigrala važnu ulogu u borbi protiv epidemija malih boginja. Da bi, zasluženo, 2019. predstavljala Evropu na “Incijativi za globalnu eliminaciju malih boginja i rubele” koja je održana u Vašingtonu.

Dugo se bavila umjetničkim klizanjem, a jako je talentovana za crtanje. Što se tiče književnosti, jako voli Mešu Selimovića, Ivu Andrića i Momu Kapora.

U jednom intervjuu objasnila je zbog čega njena porodica nikada nije otišla u inostranstvo, već su odlučili da ostanu u Srbiji. Njen otac je tada rekao: “Jedino se ovaj komad neba na svijetu zove Srbija. A mi smo Srbi”. Te riječi zauvijek su joj se urezale u sjećanje.

I u prethodnom sazivu Vlade Srbije, bilo je mjesta za jednu rođenu Sarajku. Nela Kuburović je bila ministar pravde,a ono što je zanimljivo da je udata za brata Darije Kisić Tepvčević.

Filter 2019