Thu. Mar 23, 2023
ћирилица /latinica

Biciklisti grade park jedinstven u regionu

Autor: FILTER/MTB FORIS

Članovi biciklističkog kluba, MTB FORIS iz Istočnog Sarajeva, odlučili su se da naprave jedinstven biciklistički park u regionu.

Park je smješten na teritoriji Istočnog Novog Sarajeva, u blizini urbanog dijela grada, a naslanja se na opštinu Istočni Stari Grad – regionalni put prema Trebeviću i Istočnu Ilidžu – regionalni put prema Jahorini. Treća ulazna tačka je u samom urbanom dijelu grada.

Ukupna površina parka je 5 kvadratnih kilometara, sa ukupno 30 km atraktivnih biciklističkih staza (makadam, šumske staze, izvori pitke vode i jezera).

Biciklistički park nosi simbolični naziv MTB City Road, jer je zamišljen kao gradski mtb park, namijenjen nekome ko želi da čim izađe iz svog stana i sjedne na bicikl odmah vozi po makadamu, ili prelijepom šumskom stazom.

U prvoj fazi projekta izgradnje parka radi se obilježavanje ulaznih tačaka u park, markiranje svake raskrsnice unutar parka, uređivanje centralne tačke parka – odmorišta Kadino Brdo.

Prvu fazu projekta izgradnje ovog parka u poptpunosti je finansijski podržala opština Istočno Novo Sarajevo, a radovi se upravo privode kraju, tako da bi otvorenje parka moglo biti do kraja ovog mjeseca.

Ovo je prva faza, a u narednim fazama biciklisti kluba MTB FORIS planiraju raditi na unaprjeđenju parka, uređivanjem postojećih staza, dodavanjem novih staza i novog sadržaja.


Grad Istočno Sarajevo je posebno zanimljiv za razvoj mtb turizma, sa svojim ogromnim sirovim potencijalom kao takav jedinstven u regionu. Ovo je jedan pozitivan primjer kako treba raditi da bi se taj potencijal iskoristio i oretvorio u nešto korisno za lokalnu zajednicu. Vjerujemo da će u narednom periodu biti još ovakvih primjera.

Filter 2019